1552 resultaten


ID: 31659 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegondis

Hoogdorpsstraat 1 (Alken)
Gotische kerk op de plaats van een zeer oude, religieuze stichting, die tot de 11de eeuw aan Luik toebehoort.


ID: 31719 | Bouwkundig element

Hoeve De Oude Vlieg

Steenweg 239 (Alken)
De Oude Vlieg is een semi-gesloten hoeve. Het complex omvat een 17de-eeuws woonhuis en een knechtenkwartier, paardenstal, bakhuis en dwarsschuur uit de 19de eeuw.


ID: 16456 | Bouwkundig element

Hoeve Hofstede Inghels

Beverenstraat 19 (Alveringem)
Merkwaardige, doch vervallen en leegstaande hoeve uit de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw; U-vormige opstelling van de hoevegebouwen met bakstenen stoep rondom begraasd erf met resten van vroegere omwalling ten noordwesten en noordoosten. Inplanting tussen huizenrij op noordelijke straatzijde.


ID: 16128 | Bouwkundig element

Hoeve Kleen Eversam

Eversamstraat 9 (Alveringem)
Meerledige hoeve midden weilanden; interessant boerenhuis op lage terp, deels omwald ten zuidoosten; bereikbaar via onverharde oprit. Kleine moestuin voor erfzijdegevel (ten zuiden). Storende 20ste-eeuwse loods ten noordwesten.


ID: 16370 | Bouwkundig element

Hof de Fockewerve

Noord-Ossenaarstraat 3 (Alveringem)
Grootse, meerledige hoeve, in het zuiden en het westen. Omgeven van een met bomen omzoomde sloot, midden weilanden. Ten oosten, omwalde, met knotwilgen omkranste terp, waarop eens het verblijf van de religieuzen, bereikbaar via bakstenen, verankerde, tweeledige boogbrug.


ID: 15858 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Hof van Wychhuus

St.-Rijkersstraat 19 (Alveringem)
Voormalig eigendom van jonkheer Franchoys van Wychhuus, heer van Fontignie, burgemeester en landhouder van de wet der "Stede ende Casselrie van Veurne-Ambacht" tussen 1615-1617. Het hof blijkt steeds in handen te zijn geweest van dezelfde familie, eerst van "van Wychhuus", later door verwantschap, van "van Raveschoot".


ID: 16379 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Steendamstraat 1 (Alveringem)
Meerledige hoeve met losse opstelling van boerenhuis en stalling rondom een begrint erf.


ID: 4782 | Bouwkundig element

Samenstel van traditionele panden met barokpoort

Adriaan Brouwerstraat 17, Korte Zeevaartstraat 2 (Antwerpen)
Samenstel van twee traditionele panden op de hoek van Adriaan Brouwerstraat en Korte Zeevaartstraat, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, met barokpoort en trapgevel.


ID: 4780 | Bouwkundig element

Burgerhuis met barokpoort

Adriaan Brouwerstraat 5 (Antwerpen)
Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak te dateren in de eerste helft van de 17de eeuw. Aangepaste bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters in omlopende bandomlijstingen; ankers met gekrulde spie. Links barokpoort afkomstig van de vroegere brouwerij "De Gulde Sterre".


ID: 4788 | Bouwkundig element

Salvator

Ambtmanstraat 3-5 (Antwerpen)
Voornaam herenhuis, een samenstel van de huizen “Salvator” en “den Keyser”, waarvan de oorsprong opklimt tot het eerste kwart van de 16de eeuw, en dat in de loop van de 17de, de 18de en de 19de eeuw tot de huidige vorm werd uitgebouwd. Het complex met een gevelfront in laatclassicistische stijl, omvat een binnenplaats en een tuinpaviljoen in barokstijl, en interieurs in rococostijl.