1521 resultaten
ID: 3144 | Bouwkundig element
Liersesteenweg (Nijlen)
Rechthoekige, bakstenen portiekkapel met overkragend zadeldak op ingekorte halfzuilen van arduin op laatgotische sokkel.
ID: 9448 | Bouwkundig element
Brusselseheerweg 75 (Ninove)
Eénlaagse boerenwoning met voortuintje. Dubbelhuis van zeven traveeën, onder een afgesnuit zadeldak. Rondboogdeurtje in een zandstenen omlijsting met imposten, uit de 18de eeuw
ID: 9454 | Bouwkundig element
Halsesteenweg 372 (Ninove)
Ingeplant nabij de Steenweg Halle-Ninove; omringend kerkhof. Verbouwde gotische kerk waarvan de oorsprong teruggaat tot de 13de eeuw. Ontstaan uit een slotkapel van het kasteel van Wedergraete, vanaf de tweede helft van de 13de eeuw gebruikt als parochiaal bedehuis.
ID: 9251 | Bouwkundig element
Kerkplein (Ninove)
Mooie en imposante barokkerk, waarvan de meermaals onderbroken bouwgeschiedenis bijna honderd jaar duurde. Eerste steenlegging in 1635. Kruisbasiliek met driebeukig schip van vijf traveeën, een vlak gesloten transept van twee traveeën, een koor van vier traveeën met driezijdige koorsluiting geflankeerd door twee lagere zijkoortjes en een traptorentje; toren achter de koorsluiting. Deels ommuurd met kerkhof ten noordoosten.
ID: 9399 | Bouwkundig element
Lieferingeplaats 1 (Ninove)
Landelijk kerkje, samengesteld uit diverse volumes, met omringend, ommuurd kerkhof, tuintje achter de sacristie ten oosten. In kern vroeggotisch met bewaarde westgevel en ten westen toren, transept, koor en ten zuiden sacristie; ten oosten sacristie uit de tweede helft van de 17de eeuw; het schip werd verbouwd in de tweede helft van de 18de eeuw, misschien parallel met verbouwingen van de oostelijke sacristie van 1775.
ID: 83583 | Bouwkundig element
Mariaweg 10 (Ninove)
Eenvoudige kapel uit 1661, mooi ingeplant midden de korenvelden op het kruispunt van drie veldwegen en omgeven door coniferen, cipressen en een dichte haag. Witgekalkt zaalkerkje van drie traveeën met halfrond koor. Bak- en zandsteenbouw op zandstenen sokkel.
ID: 36710 | Bouwkundig element
Koekebroodstraat 15 (Oosterzele)
Voormalig landadelverblijf of herenhoeve op het eind van de straat, met een populierendreef in het verlengde ervan oostwaarts tot aan Broek. Van het vroeger landelijk gebouwencomplex met semigesloten aanleg en rechthoekig binnenerf, bleef na de restauratie van circa 1980 bewaard: het woonhuis uit 1668 met aanbouwsels aan de noordelijke erfzijde en een personeelswoning in de oosthoek.
ID: 36719 | Bouwkundig element
Molenstraat (Oosterzele)
Voormalig en merkwaardig boerenhuis ingeplant tegenover Issegem en schuin ten opzichte van de straat, heden gebruikt als koestal.
ID: 87842 | Bouwkundig element
Boudewijnlaan 72 (Oostkamp)
Eertijds imposante hoeve opklimmend tot 1650-1651, doch in de jaren 1980 vrij ingrijpend verbouwd. Voorbeeld van een hoeve die evolueert van enkele losse bestanddelen in de 17de eeuw naar een hoeve met een vrij gesloten, U-vormige plattegrond in de tweede helft 18de eeuw. Eind jaren 1960 is een vleugel afgebroken, waardoor een L-vormige plattegrond ontstaat om ten slotte te eindigen als hoeve bestaande uit twee losstaande gebouwen in 1989.
ID: 88057 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gruuthuselaan 1, Kapellestraat 87, Stationsstraat 186, 190, 194-198, 186A, Westdijk 19 (Oostkamp)
Het kasteeldomein Gruuthuyse omvat het eind 19de-eeuwse landhuis in neo-Vlaamse-renaissance-stijl, een poortgebouw, conciërge- en hovenierswoning, koetshuis, stallingen en verspreid ingeplante boswachterswoningen, dreven en een indrukwekkend park in gemengde stijl, deels geometrisch, deels landschappelijk, ontstaan omstreeks 1890 naar ontwerp van de Franse equipe rond H. en A. Duchêne. Park met verdiepte gazonpartijen, spiegelvijver met bijzondere watersculptuur, winterserre, rozenpergola en geschoren elementen, graslanden, solitaire bomen, bomengroepen, boomweide, dreven, lovergang, parkbossen en bijhorende zichtassen.