Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1519 resultaten


ID: 438 | Bouwkundig element

Nedermolen

Nedermolenstraat 3 (Aalst)
Molenhuis van één bouwlaag en heden vier traveeën, onder zadeldak. Aan de beekzijde hoog opgetrokken zandstenen onderbouw en zandstenen rechthoekig venstertje. Later aangebrachte gevelsteen gedateerd 1688. .Sinds 1377 bekend als Nedermolen, eigendom van de Abdij van Affligem. Herbouwd in 1599, 1688 en vernieuwd in het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 217 | Bouwkundig element

Huis Het Half Maantje

Pontstraat 10 (Aalst)
Het hoekhuis bleek na het verwijderen van de gevelbezetting te behoren tot één van de zeldzaam geworden voorbeelden van met baksteen ingevulde vakwerkbouw. Het hoekhuis uit het laatste kwart van de 17de eeuw telt twee bouwlagen en drie traveeën onder een afgesnuit zadeldak.


ID: 216 | Bouwkundig element

Sint-Jozefscollege

Pontstraat 7, 11-13 (Aalst)
Het Sint-Jozefscollege werd in 1619 gesticht en bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20ste eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder een modernistische vleugel uit 1937.


ID: 231 | Bouwkundig element

Pastorie van het begijnhof

Pontstraat 48 (Aalst)
Voormalige pastorie van het begijnhof; traditioneel gebouw van bak- en zandsteen van 1676 met aanpassingen uit midden 18de eeuw en de 19de en 20ste eeuw.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.


ID: 241 | Bouwkundig element

Laatbarokke stadswoning

Priester Daensplein 6 (Aalst)
Laatbarok diephuis met twee en een halve bouwlaag van twee traveeën onder zadeldak uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw. Combinatie van trap- en halsgevel onder driehoekig fronton met topstuk.


ID: 243 | Bouwkundig element

Sint-Jobkapel

Sint Jobstraat (Aalst)
De Sint-Jobkapel dateert grotendeels uit 1663 en is gelegen in een ommuurd tuintje met linden. Ten zuidwesten van de kapel staat in het tuintje nog een kapel die het Heilig Graf voorstelt en die is opgebouwd uit een rotsconstructie die toegankelijk is via een bakstenen rondboog.


ID: 33383 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Berkenstraat 19 (Aalter)
Achterin gelegen boerenhuis met omheind voortuintje op grasboomgaard, toegankelijk via ijzeren hek aan gietijzeren zuilen.


ID: 33384 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Wessegem

Blauwgoedstraat 1 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen met sporen van vroegere omgrachting, met woonhuis met zeer oude kern, nieuwe stallen, 19de-eeuwse schuur en 19de-eeuwse stal rond het verhard erf.


ID: 34620 | Bouwkundig element

Hoeve Jezuïetengoed

Jezuietengoed 12 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. In 1955 verbouwd boerenhuis onder geknikt zadeldak. Rechts, naast het huis, vroeger braskot. Remise van het vroegere jezuïetengoed, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Bakstenen dwarsschuur van veertien traveeën onder zadeldak van 1882. Op het met gras begroeide erf koepelvormig bakstenen hondenhok.