Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1521 resultaten


ID: 9577 | Bouwkundig element

Hof ten Diepenborre

Diepenborgstraat 1 (Sint-Lievens-Houtem)
Grote gesloten hoeve, gelegen op een helling in een heuvelachtig, beboomd landschap. Bakstenen gebouwen van diverse volumes, gegroepeerd rondom een gekasseid erf met vaalt. Boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak met oude kern uit 1680, aangepast in de loop van de 19de eeuw.


ID: 38789 | Bouwkundig element

Molenaarshuis en wethuis

Molenhoekstraat 13 (Sint-Martens-Latem)
Voormalig molenaarshuis en wethuis van de heerlijkheid van de Broekstraat, in de 18de eeuw herberg en opgericht in 1663. Huidig gebouw met vernieuwd parement, één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, jaarankers van 1779 in de linker zijpuntgevel.


ID: 38791 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Muldersdreef 13 (Sint-Martens-Latem)
Voormalig heden gerenoveerd molenaarshuis met omringende omhaagde tuin en ijzeren toegangshek. Voormalig forestiershuis, opgericht in 1586 en vermoedelijk heropgebouwd in 1665. Haaks op de dreef ingeplant gewit bakstenen huis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 14946 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Bellestraat 29 (Sint-Niklaas)
Boerenwoning haaks op de straat ingeplant. Aangepaste, verankerde en gecementeerde voorgevel. Oudere kern aangeduid door muurankers op rechter zijpuntgevel, met jaartal 1663.


ID: 15271 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andreas en Gislenus

Belseledorp (Sint-Niklaas)
Dorpskerk met ingewikkelde bouwgeschiedenis in kern opklimmend tot de 13de eeuw. Georiënteerde gotische kruiskerk met ingebouwde westelijke toren en polygonaal koor; rechthoekige bergplaats in noordoostelijke oksel, dito sacristie in zuidoostelijke oksel.


ID: 15270 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Belseledorp 98 (Sint-Niklaas)
Hoekhuis aan de koorzijde van de kerk, met drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw. Rechter zijgevel toont oudere kern, met in een cartouche het jaartal 1665. Elementen uit die periode zijn de muurvlechtingen en de behouden klooster- en kruiskozijnen, laatstgenoemde in haaks aanbouwsel van twee traveeën onder afzonderlijk zadeldak.


ID: 15060 | Bouwkundig element

Jongensschool Sint-Jozef-Klein-Seminarie

Collegestraat 29-31 (Sint-Niklaas)
Ontstaan als klooster der paters recolletten die zich in 1689 te Sint-Niklaas vestigden. Jongensschool, bestaande uit kapel, kloosterpand, hoofdgebouw, feestzaal en uitgestrekte vleugels met klaslokalen.


ID: 14966 | Bouwkundig element

Exaerdekenshof

Hendrik Heymanplein 11, de Castrodreef 2 (Sint-Niklaas)
Alleenstaand gebouw heden omringd door niet geïntegreerde nieuwbouw. Traditionele verankerde bak- en zandsteenarchitectuur van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met drie dakkapellen.


ID: 15378 | Bouwkundig element

Hoeve Bal

Edgar Tinelstraat 4 (Sint-Niklaas)
Boerenwoning met verankerde baksteengevel van zeven traveeën onder zadeldak, uit het derde kwart van de 17de eeuw.


ID: 15284 | Bouwkundig element

Hoeve

Gentstraat 85 (Sint-Niklaas)
Hoevewoning van 1679 met omhaagde tuin. Voorgevel van vijf + één travee en één bouwlaag onder zadeldak met brede overstek.