Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1519 resultaten


ID: 9800 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Molenhof

Oombergenstraat 23 (Zottegem)
Kasteelhoeve met losstaande gebouwen gegroepeerd rondom een onverharde binnenplaats met tuin. Boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zes ongelijke traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw en aangepast in de 19de eeuw.


ID: 9852 | Bouwkundig element

Schaliënhof

Paddestraat 26 (Zottegem)
Bakstenen gebouwen, deels witgekalkt op grijze plint en soms belijnd met speklagen van zandsteen onder meer ten noordwesten; afdekking door middel van zadeldaken en gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt.


ID: 9861 | Bouwkundig element

Klooster van de grauwe zusters - penitenten

Penitentenlaan 3-7 (Zottegem)
Oorspronkelijk godshuis voor behoeftige reizigers, weldra omgevormd tot hospitaal. Verwoesting in de tweede helft van de 16de eeuw door de geuzen. Oude kloostergang opklimmend tot het vierde kwart van de 17de eeuw tot de eerste helft van de 18de eeuw; latere aanpassingen; vier vleugels van twee bouwlagen onder aaneengesloten zadeldaken (leien), gegroepeerd rondom een rechthoekig binnenhof. Kapel in de oksel van de noordoostelijke en zuidoostelijke vleugel .


ID: 43141 | Bouwkundig element

Woonhuis van 1676

Grote Markt 28 (Zoutleeuw)
Gedateerd 1676 boven aan de gevel (opnieuw gebruikte gevelsteen?).


ID: 43174 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskapel

Hogenstraat (Zoutleeuw)
Erg bouwvallige kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl, bestaande uit een uitspringende absis en een beuk met leien klokkentorentje op de westgevel.


ID: 200124 | Bouwkundig element

Bethaniakapel

Kruisveldstraat (Zoutleeuw)
Gaaf bewaard voorbeeld van een landelijke votiefkapel, in 1659 opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl op vierkante plattegrond met tentdak.


ID: 58028 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus met kerkhof

Doelhofstraat (Zuienkerke)
Parochiekerk van Nieuwmunster, gelegen centraal in het straatdorp, omgeven door ommuurd kerkhof met bij de ingang ervan een arduinen roepsteen. De eerste bakstenen kerk klimt op tot het midden van de 13de eeuw, hiervan getuigen het vroegere transept en de kruising. De vroeggotische kruiskerk met vieringtoren uit eind 13de of begin 14de eeuw, onderging onder meer in derde kwart 17de eeuw en late 19de eeuw aanpassingen. Georiënteerde, driebeukige bakstenen hallenkerk met westtoren.


ID: 134665 | Landschappelijk element

Pastorietuin

Vijverplein 2 (Zutendaal)
Beboomde, omgrachte site met recent gerestaureerde pastorie van 1783, poortgebouw van 1661 en 19de-eeuws koetshuis, gelegen aan een erf met nieuwe aanleg uit de jaren 1990.


ID: 45143 | Bouwkundig element

Pastorie

Beerlegemsebaan 65 (Zwalm)
Voormalige pastorie, vermoedelijk opklimmend tot midden 17de eeuw met herstellingen uit de 18de eeuw, tot de bouw van de nieuwe pastorie (nummer 61) ernaast in 1861, erna opgesplitst in verschillende woningen.


ID: 45216 | Bouwkundig element

Parochiekerk Alle Heiligen

Hoogstraat 2 (Zwalm)
Georiënteerde kerk met vierkante westelijke toren, acht ommegangkapelletjes van 1928-29, omgeven door een ommuurd voormalig kerkhof afgesloten met ijzeren toegangshek.