1521 resultaten
ID: 20975 | Bouwkundig element
Provenierstersstraat 49 (Gent)
Eenvoudig rechthoekig poortje in omheiningsmuur. Bakstenen woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw.
ID: 26887 | Bouwkundig element
Putkapelstraat 101 (Gent)
Barok kapelletje, opgericht in 1687 op de plaats waar gewijde vaten, gestolen in de Sint-Martenskerk te Kortrijk, teruggevonden werden. Belangrijk bedevaartsoord tot de Tweede Wereldoorlog. In 1944 grotendeels vernield door brand en heropgebouwd in 1958-60 naar ontwerp van architect A. Bressers.
ID: 25886 | Bouwkundig element
Rekelingestraat 5, 5A, Sint-Veerleplein 5B (Gent)
De oorspronkelijke Vismarkt werd na de brand van 1872 uitgebreid op L-vormige plattegrond en voorzien van nieuwe ingang in de Rekelingestraat. naast het Nieuw Vleeshuis waarmee hij onderling verbonden is. Monumentale ingangspoort in barokstijl van twee bouwlagen onder een zadeldak, gebouwd onder leiding van Adriaan Van der Linden in 1689. De twee gevels die in de Rekelingestraat toegang verleenden tot de overdekte Vis- en Vleesmarkt zijn reconstructies van gotische en traditionele bak- en zandsteenarchitectuur en dateren van 1872.
ID: 25706 | Bouwkundig element
Ridderstraat 2 (Gent)
Sterk verminkte en verbouwde voorgevel van zes traveeën met drie bouwlagen, twee resterende traveeën met één bouwlaag en sporen van een inrijpoort, met kern uit de tweede helft van de 17de eeuw aangepast in de loop van de 19de eeuw. Recente inrijpoort en sobere neogotische gebouwen, in L-vorm ingeplant rondom een geplaveide binnenplaats.
ID: 25718 | Bouwkundig element
Schepenhuisstraat 5 (Gent)
Traditioneel diephuis met trapgevel met 6 treden en topstuk in bak- en zandsteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 17de eeuw.
ID: 19663 | Bouwkundig element
Sint-Antoniuskaai 9, 9A-H (Gent)
Achterin gelegen hoofdgebouw, het voormalige gildehuis, van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak. Voorgevel in classicerende barokstijl, gedateerd 1645 op cartouchevormige gevelsteen. Het complex omvat eveneens de Kapel Sint-Vincentius van Padua, opgetrokken in 1821, het voormalig oratorium van de zusters en verschillende bijgebouwen.
ID: 18819 | Bouwkundig element
Sint-Margrietstraat (Gent)
Plattegrond ontvouwt een driebeukige, pseudobasilicale kerk van zes traveeën met een halfrond afgesloten koor ingeschreven in een vijfzijdige absis en recht afgesloten zijbeuken. Polygonale traptoren in zuidwestelijke kooroksel, achtkantige klokkentoren boven het koor.
ID: 19724 | Bouwkundig element
Sint-Margrietstraat 27-29 (Gent)
Twee gelijke enkelhuizen van twee bouwlagen en elk drie traveeën, met zadeldak, waarschijnlijk van circa 1700.
ID: 25856 | Bouwkundig element
Sint-Michielsstraat 15, 15A (Gent)
Diephuis met trapgevel van 8 treden + topstuk, twee bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw.
ID: 25893 | Bouwkundig element
Sint-Veerleplein (Gent)
Zandstenen barokpoortje, vermoedelijk voormalige toegang tot het gesticht voor weesjongens op Bisdomplein, later overgebracht naar het Museum voor Stenen Voorwerpen en circa 1913 hier geplaatst als achterpoortje van een huis aan de Kraanlei. Daterend van de tweede helft van de 17de eeuw.