Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1521 resultaten


ID: 17582 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

O.L.Vrouwplein (Kruibeke)
Gotische kruisbasiliek, ingeplant te midden van het met gras begroeid en beboomd, en deels gekasseid dorpsplein. De oudste delen van de kerk klimmen vermoedelijk op tot begin 15de eeuw. Driebeukige kruiskerk van zes traveeën met vieringtoren, polygonaal koor, ten zuiden sacristie en ten noorden bergplaats.


ID: 17736 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Anna

Temsestraat 1 (Kruibeke)
Voormalige herberg "Sint-Anna", thans tot winkel omgevormd. Hoekhuis van anderhalve bouwlaag onder afgesnuit zadeldak. In de afgeschuinde hoektravee een opmerkelijke barokpoort van blauwe hardsteen, tweede helft 17de eeuw te dateren.


ID: 74380 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Aaishove

Kasteelstraat 6-10, 6A-B (Kruisem)
Het 17de-eeuwse waterkasteel met aanhorigheden in een uitgestrekt park van 13 hectare met vijvers is gelegen tussen de Kasteelstraat, de Colijnstraat en de Moerasstraat en wordt door een lindedreef verbonden met de dorpskern.


ID: 74444 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Ouwegemsesteenweg (Kruisem)
Georiënteerde dorpskerk met omringend kerkhof, aan de steenweg afgesloten door fraaie ijzeren hekken op lage bakstenen voet, achteraan door een hoge gewitte bakstenen muur. Resten van een romaans kruiskerkje uit de 12de eeuw tot op heden behouden in de vierkante onderbouw van de kruisingstoren en enkele muurresten in Doornikse steen.


ID: 43871 | Bouwkundig element

Neerhof van het kasteel van Wannegem-Lede

Wannegem-Ledestraat 26, 26B (Kruisem)
De voormalige pachthoeve van de heerlijkheid Ten Heuverhuus is gekend als Het Neerhof'en gaat terug op een 13de-eeuwse landbouwuitbating. De hoeve herbergt belangrijke bouwsporen verwijzend naar een laat 17de-, vroeg 18de-eeuwse kern met latere aanpassingen. Bij de hoeve bevindt zich een watermolen, reeds vermeld in 1425.


ID: 41149 | Bouwkundig element

Kapel van Watereynde

Grote Steenweg (Laakdal)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, volgens de literatuur opklimmend tot midden 17de eeuw en mogelijk opgericht ter vervanging van een boomkapel.


ID: 41112 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Ham 22 (Laakdal)
Devotiekapel volgens literaire bronnen uit midden 17de eeuw, doch met huidig uitzicht mogelijk refererend aan 19de-eeuwse aanpassingen. Kapel met omhaagd kapelhof met vier markante lindes.


ID: 41157 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gertrudisparochie in tradionele stijl met welkomstlindes

Markt 5 (Laakdal)
Pastorie in traditionele stijl in 1690 gebouwd door de abdij van Averbode en gelegen in een omhaagde tuin op een sinds 1639 omgracht domein met twee welkomstlindes.


ID: 54654 | Landschappelijk element

Kasseiweg Kasteeldreef en Dorpsstraat

Dorpsstraat, Kasteeldreef (Laarne)
Rechte kasseiweg vanaf het kasteel van Laarne (Eekhoekstraat) tot achter de kerk van Laarne (Dorpsstraat). De brede gekasseide rijweg parallel aan de begraasde dreef visualiseert mee de belangrijke historische verbindingsas tussen het kasteel en de dorpskerk van Laarne.


ID: 54635 | Bouwkundig element

Berlindekapel

Kapellestraat (Laarne)
Aanvankelijk kleinere kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, opgericht tussen 1670 en 1688. De Berlindekapel werd in 1774 vergroot met twee traveeën in zuidelijke richting en een klokkentorentje dat later gedeeltelijk afgebroken werd.