Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

724 resultaten


ID: 15811 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorp 1 (Alveringem)
Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers. Verankerd, geel bakstenen gebouw met gebruik van ijzerzandsteen. De kerk vormt samen met het omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, het middelpunt van het dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kerkhof van Alveringem als oorlogsbegraafplaats voor Belgische gesneuvelden. De officieuze begraafplaats voor de pastoors van de gemeente ligt voor het calvariekruis welke ophangt tegen de zuidelijk transeptarm.


ID: 15885 | Bouwkundig element

Mariakapel

Grensstraat (Alveringem)
Rechthoekig gebouwtje met voorportaaltje, onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 18de eeuw. Geveltop met rechthoekige nis waarin houten Mariabeeld (?; 18de eeuw?) achter glas.


ID: 15897 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

IJzerstraat 36 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen rondom deels gekasseid en begraasd, deels gebetonneerd erf met centrale vaalt. Ten noordwesten, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type. Eén bouwlaag met twee staltraveeën links + woongedeelte van vijf traveeën en rechts twee opkamertraveeën onder zadeldak met kort overstekende dakrand en hanggoot. In kern opklimmend tot 1653 volgens jaartal in kerfsneetechniek op moerbalk in huiskamer. Ten westen, sterk aangepast stalgebouw. Ten zuidoosten, grotendeels versteende dwarsschuur.


ID: 16008 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden kleine tuin met enkele opgaande bomen, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje en taxushaag. Herstellingswerken in 1948-1970. Eenbeukig kerkje met schip van drie traveeën en driezijdige koorsluiting, onder licht gebogen zadeldak (leien), gemarkeerd door centrale, octogonale dakruiter met ingesnoerde naaldspits (leien), gebouwd circa 1653 en voltooid in 1663.


ID: 5115 | Bouwkundig element

Hotel Antonio Perez

Ambtmanstraat 18, Keizerstraat 3 (Antwerpen)
Voormalig hotel Antonio Perez dat de eerste maal vermeld wordt in het derde kwart van de 17de eeuw, tot einde 19de eeuw een luisterrijk herenverblijf. Het werd sindsdien inwendig verbouwd tot burelen en magazijn van de likeurstokerij Jacques Neefs, en kreeg na renovatie omstreeks 1980 een nieuwe woonfunctie.


ID: 3942 | Bouwkundig element

Traditioneel breedhuis

Coppenolstraat 12 (Antwerpen)
Traditioneel breedhuis met getrapt dakvenster, twee traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak, uit het derde kwart van de 17de eeuw.


ID: 4913 | Bouwkundig element

Falconpoort

Falconplein 39 (Antwerpen)
Barokpoort uit 1671, enig overblijfsel van het falcontinnenklooster. Het werd in de veertiende eeuw gesticht door Falco de Lampage, de muntmeester van hertog Jan III van Brabant, en kende een sterke groei in de loop van de vijftiende eeuw. In het begin van de zestiende eeuw nam het klooster zowat het gehele bouwblok in tussen Oudeleeuwenrui, Generaal Belliardstraat, Falconrui en Falconplein.


ID: 4930 | Bouwkundig element

Gekoppelde, traditionele woningen

Falconrui 36 (Antwerpen)
Traditioneel breedhuis mogelijk daterend uit 1656, met boven middentravee een hoger opgaande trapgevel, door middel van muurankers gedateerd "A 165." Gesloopt in 1979 voor een nieuwbouwflat.


ID: 4926 | Bouwkundig element

Godshuis Cornelis Lantschot

Falconrui 67 (Antwerpen)
Godshuis bestaande uit een kapel (zuidzijde) en huisjes van één verdieping gesitueerd rond een rechthoekige binnentuin. Opgericht in 1656-1659 door Cornelis Lantschot. De kapel werd omwille van de toen heersende pestepidemie toegewijd aan de Heilige Rosalia.


ID: 4978 | Bouwkundig element

Sint-Christoffel

Groendalstraat 18-20 (Antwerpen)
Traditioneel breedhuis dat in kern minstens opklimt tot de periode 1562-1592, en in bezit kwam van het bakkersambacht in 1621. De barokke poortjes dateren van 1672.