Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

724 resultaten


ID: 4667 | Bouwkundig element

Het Groot Schaap

Vlasmarkt 2 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis op de hoek van Vlasmarkt en Zand, oorspronkelijk met een barokke verhoogde halsgevel en dito dakvenster uit het derde kwart van de 17de eeuw. Laatclassicistische deuromlijsting van omstreeks 1800.


ID: 6299 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andries

Waaistraat 1 (Antwerpen)
Laatgotische kruiskerk met schip en toren uit de eerste helft van de 16de eeuw, transept, hoogkoor en zijkapellen uit de 17de eeuw, en een barokke klokkentoren uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 7757 | Bouwkundig element

Prelaathof, heden klooster van de zusters annonciaden

Wittestraat 116 (Antwerpen)
Aansluitend bij en ingesloten door de recente gebouwen van het Instituut Maria Boodschap, het oude gebouw, opklimmend tot even na 1635, kreeg grosso modo zijn huidige vorm in 1673 en volgende.


ID: 4729 | Bouwkundig element

Het Scilt van Londen

Wolstraat 30 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en volgens de bouwaanvraag uit 1853 in neoclassicistische stijl werd aangepast met een lijstgevel door Pierre Van Hove. Barokpoortje en deur met houtsnijwerk uit het derde kwart van de 17de eeuw.


ID: 4712 | Bouwkundig element

De Tennen Pot

Wolstraat 7 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis oorspronkelijk met trapgevel de tweede helft van de 16de eeuw. Hardstenen barokpoort uit het derde kwart van de 17de eeuw. In 1895 verving de architect Eugène Dieltiëns de geveltop door een mezzanine.


ID: 81411 | Bouwkundig element

Kasteel Hemsrode

Hemsrode 3, Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Volledig omwalde en deels ommuurde site, bestaande uit kasteel (voormalig koetshuis), en bijgebouwen (voormalig personeelsverblijf) en buiten de omwalling gelegen hoeve. Brede grachten met vaste bruggen. Barokke parkaanleg met geometrische drevenstructuur. Sluis- of schuifconstructies, waaronder een ruïneuze tempel. Eerst gekende eigenaar is Joos van Hemsrode, vermeld in 1283 of 1284. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het kasteel bezet door Duitse soldaten.


ID: 207925 | Bouwkundig element

Herberg 't Paradijs

Marktplein 5 (Ardooie)
Opgetrokken in het midden van de 17de eeuw, verbouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw, thans verdeeld in dokterspraktijk en woning met fietsenhandel. Vrijstaand volume van twee bouwlagen, onder zadeldaken in Vlaamse pannen. Noord-zuidvleugel met nokverspringing, oostvleugel met mank zadeldak.


ID: 21376 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Aldegondis met kerkhof

Sint-Aldegondisplein 5 (As)
De parochiekerk Sint-Aldegondis is gebouwd onder patronaat van de abdij van Munsterbilzen en is een gaaf bewaard voorbeeld van Maasgotiek. De toren dateert uit het begin 15de eeuw, maar het schip is recenter, vermoedelijk circa 1500 te dateren. De kerk ligt in een ommuurd kerkhof, waar zich vier 17de-eeuwse hardstenen grafkruisen bevinden en enkele oude buxusbollen.


ID: 76667 | Bouwkundig element

Kasteel Hoogpoort

Hoogpoort 6-8 (Asse)
Kasteel met dominerende hoogteligging te midden van een omhaagd park; ten oosten liggen de gerenoveerde hoevegebouwen, geregistreerd op het kadaster in 1909 gelijktijdig met het huidige kasteel. De oude vleugel met traditionele kern als overblijfsel van het 17de-eeuwse oude hof, werd meermaals verbouwd.


ID: 134030 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Hoogpoort

Hoogpoort 6-8 (Asse)
Park in landschappelijke stijl van bijna 14 hectare met oude kern, aangelegd rond een in 1908 gebouwd neoclassicistisch kasteel en heraangelegde molenvijver, voor de helft bebost.