Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 47314 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Willibrordusparochie

Pastorijstraat 8 (Kasterlee)
Alleenstaand dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met aandaken, opgetrokken tussen 1738 en 1744.


ID: 81820 | Bouwkundig element

Heimolen

Molenstraat 35 (Keerbergen)
De Heimolen in Keerbergen is een vroeg-18de-eeuwse korenmolen, van het type houten standaard- of staakmolen met open voet.


ID: 200059 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bleyenberghoeve met erf

Schrieksebaan 41 (Keerbergen)
De sinds 1525 vermeldde Bleyenberghoeve is één van de laatste historische hoeves maar ook één van de laatste historische gebouwen in het dorp. De omgrachte hoeve werd vermoedelijk reeds in de 16de eeuw opgericht door het nu verdwenen Mechelse nonnenklooster van Blijdenberg aan de rand van de heide van Keerbergen. Vandaag markeert een haag het historische perceel en de oorspronkelijke gracht rondom de hoeve ten zuiden en westen. De rest van de gracht is niet langer bewaard.


ID: 71883 | Bouwkundig element

Hoeve Janissenhof

Hofstraat 1 (Kinrooi)
Thans een ruime, semi-gesloten hoeve. Eigendom van de heren van Kessenich. Een Lenert Janissen wordt vermeld in de 17de eeuw.


ID: 71884 | Bouwkundig element

Kasteel van Borgitter

Kasteelstraat 19-24, 19A, 24A (Kinrooi)
Het goed Borgitter bestaat uit een classicistisch kasteel met oudere hoektoren in Maasstijl, en met ten noordwesten het neerhof waaraan zich in een geknikte U-vorm de hoevengebouwen, een rentmeesterswoning en een watermolen bevinden.


ID: 73181 | Bouwkundig element

Huis Reynders

Maasstraat 14 (Kinrooi)
L-vormig gebouw in Maasstijl, met het woonhuis aan straatzijde; de haakse vleugel tegen de achtergevel is het dienstgebouw. Qua stijl dateert dit huis in ieder geval uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 28439 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Baete

Beiaardstraat 5 (Kluisbergen)
Achterin gelegen hoeve, ingeplant ten oosten van de Hangebeek, zijbeek van de Beiaardbeek, en naast de verdwenen spaarvijvers van de molen Ten Baete, een ten noordwesten, aan de Hangebeek staande vroegere watermolen.


ID: 28448 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof Ten Broecke

Kapoenstraat 18 (Kluisbergen)
De grote hoeve 'Ten Broecke' is een site met walgrachten, als foncier horend bij de gelijknamige heerlijkheid, die minstens opklimt tot het derde kwart van de 16de eeuw. Het boerenhuis, gedateerd 1844, is representatief voor de midden 19de-eeuwse grote hoevebouw in de Vlaamse Ardennen, maar vertoont sporen van een veel oudere kern. Bij het huis staan imposante 19de-eeuwse bakstenen bedrijfsgebouwen, waaronder ook een watermolenhuis, gedateerd 1870, en vergezeld van een strekdam, woelkom, drie lindes, oude spaarvijver en sluizenstelsel aan de Molenbeek.


ID: 28427 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kontrijnstraat 3 (Kluisbergen)
Langgestrekte hoeve, toegankelijk via ijzeren hek en gekasseide oprit. Boerenhuis naar verluidt in rechter zijgevel op zolder gedateerd 1717.


ID: 58489 | Bouwkundig element

Historische hoeve Klein Reygaertsvliet

Nederenheerweg 14 (Knokke-Heist)
Historische hoeve "Klein Reygaertsvliet" met bewaarde bergschuur. Gelegen binnen de Greveningepolder en de Watering van Reygaer(t)svliet, leenhof van de heerlijkheid "Groot Reygaer(t)svliet". Op een kaart van 1714 zijn het boerenhuis, een wagenhuis en de bergschuur afgebeeld. Het boerenhuis met markerende opkamer dat door middel van jaarankers "1677" gedateerd was, werd recent afgebroken en vervangen door een nieuwbouw.