Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 60471 | Bouwkundig element

Hoeve Heerlijkheid van Heule

Lauwsestraat 152 (Kortrijk)
Centrum van de heerlijkheid van Heule, gehouden door het Kasteel van Kortrijk. Oudste vermelding in een leenboek van 1365. Heden bleef de omwalling enkel ten zuiden van het boerenhuis behouden. Semigesloten hoeve met onverhard erf. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Boerenhuis, dat in 1921 verbouwd werd maar in kern mogelijk teruggaat tot 1753. Ten westen, 18de-eeuws poortgebouw met wagenhuis. Dubbele dwarsschuur gedateerd 1733.


ID: 60466 | Bouwkundig element

Hoeve Jezuïetengoed

Lauwsestraat 19 (Kortrijk)
Historische hoeve zogenaamd "Jezuïetengoed". De naam verwijst naar het feit dat de hoeve in het ancien régime eigendom was van de paters jezuïeten van Rijsel.


ID: 59914 | Bouwkundig element

Stadswoning

Leiestraat 33 (Kortrijk)
Woonhuis, gedateerd 1715, zie cartouches, in opdracht van Joannes de Foor of Joannes van Roosebeke gebouwd in plaats van houten huis op bevel van de magistraat. In 18de eeuw "De Gouden Grenaatappel" of "Den Appel". In 1923 wijzigingen aan voor- en zijgevel, onder meer nieuwe winkelpui, naar ontwerp van V. Forment (?); in 1932 nieuwe winkelpui naar ontwerp van Gustaaf Albers; in 1946 restauratie en veranderingswerken aan voorgevel (voornamelijk nieuwe winkelpui) en afbreken en herbouwen van woonplaats, keuken, sanitair en trapzaal naar ontwerp van Karel Algoed.


ID: 60020 | Bouwkundig element

Herberg 't Gulden Zweerd

O.-L.-Vrouwestraat 8 (Kortrijk)
Enkelhuis met vroeg 18de-eeuws gevelparement getypeerd door verticaliserende pilasters op de bovenverdieping en de geriemde omlijstingen van de getoogde vensters. Lijstgevel met parement van simili-natuursteen (vermoedelijk van latere datum). Houten kroonlijst waaronder typisch geprofileerd entablement. Muurdam tussen de twee bovenvensters gemarkeerd door verguld zwaard waarboven kroon (zie oude naam van de herberg).i


ID: 60881 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Pastorijstraat 20 (Kortrijk)
Voormalige hoeve, waarvan enkel de toegangspoort behouden bleef. De overige gebouwen werden vervangen door nieuwbouw. Verankerde baksteenbouw. Puntgevel met vlechtingen en aandak. Korfboogpoort met datumsteen 1718.


ID: 60958 | Bouwkundig element

Goed te Herlebout

Pontestraat 68-70 (Kortrijk)
Pontestraat nr. 70. Z.g. "<italic>Goed te Herlebout</italic>", resorteerde tijdens het ancien régime onder de leenhoeve van het kasteel van Kortrijk. Hoeve, waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1520. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843). Losse lage bakstenen bestanddelen opgesteld rond een onverhard erf. Ten noorden van erf, woonhuis onder pannen zadeldak; witgekalkte gevel


ID: 60278 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Steenpoort 1 (Kortrijk)
Hoekpand uit het eerste kwart van de 18de eeuw. Volume reeds aangegeven bij A. Sanderus (1641). Winkel-woonhuis van vier en vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 60289 | Bouwkundig element

Goed ten Houte

Ten Houtedreef 31 (Kortrijk)
Historische hoeve "Goed ten Houte", gelegen ten zuidwesten van de Kortrijkbeek. Thans situeert de hoeve zich te midden van een verkaveling en doet dienst als feestzaal en taverne.


ID: 61041 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Antoniusparochie

Tombroekstraat 2 (Kortrijk)
Voormalige pastorie, opgetrokken in 1748. De pastorie bestaat oorspronkelijk enkel uit de vleugel die haaks op de straat staat ingeplant.


ID: 60355 | Bouwkundig element

Classicistisch stadswoning

Vlasmarkt 12 (Kortrijk)
Vlasmarkt nr. 12. Vroeg 18de-eeuws classicistisch pand onder invloed van de Lodewijk XIV-stijl. In het begin van de 20ste eeuw herberg, heden opgenomen in groter winkelpand. Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bovenverdieping geritmeerd door vlakke pilasters met sokkels. Getoogde houten vensters. Verbouwde begane grond. DEBRABANDERE P., Kortrijkse geve