Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 13718 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kinderstraat 27 (Lint)
Rechthoekig gebouw, vermoedelijk van circa 1725 in vakwerkbouw, in de eerste helft van de 19de eeuw op bestaande funderingen in steen gebouwd.


ID: 42612 | Bouwkundig element

Woonhuis van 1747

Dorpsstraat 69 (Linter)
Twee en half verdiepingen hoge woning in baksteenbouw met gebruik van zandsteen, gedateerd door middel van muurankers.


ID: 70269 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoflandstraat 6 (Lo-Reninge)
Aan de straat gelegen historische hoeve, bestaande uit lage losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken rondom een gedeeltelijk gekasseid erf. Van de historische hoevegebouwen resten echter enkel het boerenhuis en het bakhuis. Imposant, vrijstaand boerenhuis ten noorden van het erf, in kern teruggaand tot 1744 confer muurankers in de linker zijgevel. Ten noorden achter het boerenhuis, in weide gelegen bakhuis van het éénledige type uit 1901, confer mutatieschets.


ID: 92090 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Petrus

Noordstraat 1a (Lo-Reninge)
Het oorspronkelijk orgel was gebouwd door Jacobus van Eynde in 1714. Over de verdere geschiedenis tot aan de Eerste Wereldoorlog zijn geen gegevens bekend, behalve een werk door Petrus Albertus Loncke, vermoedelijk te situeren na de werken aan de kerk van 1860-1870. Dit orgel zou vernield zijn in 1914-18; de vraag dient gesteld in welke mate het instrument zelf beschadigd was, aangezien de orgelkast in veiligheid werd gebracht in Parijs en nadien wél kon gerecupereerd worden. In 1937 hebben Jos en Pieter Loncke geopteerd voor de bouw van een volledig nieuw instrument in de daartoe aangepaste oude kast.


ID: 70072 | Bouwkundig element

Site met duiventoren van Sint-Pietersabdij

Noordstraat 9 (Lo-Reninge)
Duiventoren van 1710, zie metselaarstekens in witte baksteen, behorend tot de abdijhoeve van de voormalige Sint-Pietersabdij. Achthoekige duiventoren in gele baksteen van drie bouwlagen onder met leien beklede torenhelm. Ten oosten van de duiventoren, achterin gelegen sterk verbouwd voormalig hoevebestanddeel van de abdij.


ID: 70303 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Marchiennegoed

Sint-Corynstraat 2 (Lo-Reninge)
18de-eeuwse omwalde hoeve met losse lage bestanddelen; U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Korte onverharde erfoprit afgezoomd met knotbomen en ten zuiden ervan drenkplaats met knotbomen en gekandelaarde linde. Achter het boerenhuis en binnen de met knotbomen afgezoomde U-vormige omwalling: moestuin met boomgaard. De mestvaalt is uitgewerkt met een muurtje van betonstenen. Langgestrekt boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee staltraveeën, acht traveeën en vier opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met jaarankers 1749.


ID: 70225 | Bouwkundig element

Hoeve

Tommestraat 34 (Lo-Reninge)
Het boerenhuis van deze hoeve klimt als volume minimaal op tot het einde van de 17de eeuw of het begin van de 18de eeuw. Blijkens de tweeledige bakstenen kelder heeft het huis echter een oudere, minimaal 17de-eeuwse kelder. De hoeve is gelegen ten westen van en eventjes buiten het dorp. Vandaag is enkel het boerenhuis bewaard.


ID: 34204 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Bastelare 120 (Lochristi)
Gerenoveerde voormalige hoeve gebouwd in L-vorm, deels omheind door een meidoornhaag. Bij de straat ingeplant boerenhuis van vijf traveeën, onder zadeldak en haaks achter aansluitende lange gewitte bakstenen bedrijfsvleugel met gepikte plint.


ID: 34010 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bosdreef 79 (Lochristi)
Gerenoveerde voormalige hoeve met losse bestanddelen met naar het zuiden georiënteerd bakstenen boerenhuis van acht traveeën onder zadeldak.


ID: 34023 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Nicolaas

Dekenijstraat (Lochristi)
In 1156 stond er te Lochristi reeds een kapel die afhing van de Heilig Kerstkerk te Gent, waarschijnlijk op de plaats van de huidige kerk. Heden georiënteerde bakstenen, transeptloze driebeukige plattelandskerk in classicistische stijl. Oudste deel van de kerk: vierkante gotische kruisingstoren van Balegemse en Ledische kalkzandsteen uit de 15de eeuw onder korte leien spits.