Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 27486 | Bouwkundig element

Jachthuis Speelhof

Speelstraat 1 (Oudenaarde)
Vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw met zandstenen muurbanden en hoekblokken op eerste bouwlaag wijzend op de traditionele kern.


ID: 27708 | Bouwkundig element

't Inrijhof ten Eede

Ten Eede 2 (Oudenaarde)
Op het einde van de weg gelegen hoeve met losse bestanddelen in U-vorm, in kern uit de eerste helft van de 18de eeuw en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Baksteenbouw onder zadeldaken. Toeganspoort met brede rechthoekige doorrit en bewaard houten gebint. Ten noordwesten, boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen dak. Ten noordoosten, schuur uit de 19de eeuw met resten van vakwerkbouw.


ID: 27535 | Bouwkundig element

Landhuis

Wallestraat 18 (Oudenaarde)
Kasteeltje met voorgevel palend aan de voorste walgracht en met voordeur door een lange smalle gemetste boogbrug over de brede walgracht verbonden met de straat. Omhaagd goed met smal en decoratief uitgewerkt toegangshek tussen zware, bepleisterde gemetste vierkante hekpijlers op sokkel en afgedekt door een hardstenen dekplaat met dito bolbekroning. Kasteeltje waarschijnlijk van laatmiddeleeuwse oorsprong, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw of eerste helft 18de eeuw, doch aangepast in de 19de eeuw en voornamelijk gewijzigd in de 20ste eeuw.


ID: 45605 | Bouwkundig element

Maenhoudthoeve

Polder 33A (Oudenburg)
Historische polderhoeve met bergschuur, zogenaamd "Maenhoudthoeve", recente naamgeving, naar laatste bewoners van de boerderij. Gelegen vlakbij het kanaal, aan de rand van de Nieuwe Zandvoorde- en Oudenburgse polder. Polderhoeve met kenmerkende "kop-hals-romp-structuur", bestaande uit een grote West-Vlaamse bergschuur, waaraan later een stal en een woonhuis gebouwd werden. Gelegen aan de zuidrand van een onverhard, begraasd erf. Ten zuiden van het hoofdvolume, in het midden van het erf, een driedelig wagenhuis.


ID: 86195 | Bouwkundig element

Hoeve Schaarhof

Kasteelstraat 37 (Oudsbergen)
De oorspronkelijk tweeledige hoeve werd waarschijnlijk door de Duitse Orde gebouwd in 1739 en bleef eigendom van de commanderij tot de Franse bezetting.


ID: 303083 | Landschappelijk element

Schans van Plokrooi

Schansdijk (Oudsbergen)
In de vallei van de Abeek in Meeuwen-Gruitrode ligt de schans van Plokrooi, een hoekig, met grachten omgeven stuk grond. Dergelijke constructies worden ook vluchtschans of boerenschans genoemd, omdat ze in periodes van troebelen in het verleden een veilig toevluchtsoord boden aan families van kleine gehuchten op het platteland.


ID: 40501 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Arth. Michielsplein 1 (Overijse)
Ingekort woonhuis van heden drie traveeën met twee verdiepingen en een zadeldak (kunstleien), door resterende muurankers gedateerd (1)737.


ID: 40500 | Bouwkundig element

Hof ten Hove

Bollestraat 87 (Overijse)
Hoeve met losse bestanddelen bestaande uit een 18de-eeuwse boerenwoning met haakse nieuwe smalle vleugel en aan de straat een langsschuur gedateerd 1876, achteraan nog semi-open weidelandschap.


ID: 40482 | Bouwkundig element

Rectorshuis, later pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Brusselsesteenweg 634 (Overijse)
Traditioneel bak- en zandstenen rectorshuis, later pastorie, uit midden 17de eeuw gebouwd tegen het koor van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Jezus-Eik. De tuin van de pastorie is volledig ommuurd en sluit aan bij het Mariahof met ommegangkapellen, ten noorden toegang via een poort van 1730.


ID: 40429 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Just. Lipsiusplein (Overijse)
Georiënteerde decanale kruiskerk met een ingebouwde westtoren met een romaanse kern uit de 12de eeuw (?), een koor opgericht na de brand van 1489 en een gotische midden- en dwarsbeuk van na de brand in 1692. Eind 19de eeuw werd de kerk naar de toenmalige smaakinzichten in een neogotische stijl verbouwd en gerestaureerd. De kerk is gelegen op een heuvelrug ten zuiden van het hellende dorpsplein. Een hoge kalkzandstenen keermuur met een trap aan de oost- en zuidzijde sluit het voormalige kerkhof rond de kerk af ten zuiden, oosten en westen. Bovenop de keermuur staat een eenvoudige ijzeren balustrade. Ten westen is het voormalige kerkhof en de kerk te bereiken via een trap gevat tussen twee zware blauwe hardstenen pilasters met casementen, een geprofileerde dekplaat en een vaasbekroning.