Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 27109 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Einestraat 30 (Oudenaarde)
Smal rijhuis met trapgevel van 5 treden + topstuk; twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 27682 | Bouwkundig element

Hoeve Caternaeg

Heilbroek 45 (Oudenaarde)
Hoeve met heden nog bewaarde dwarsschuur met gewitte erfgevel in stijl- en regelwerk met veldpoort en stallen onder afgewolfd verspringend zadeldak, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw. Stallen met bepleisterde troggewelven en bewaarde hooischelven. Gedeeltelijk bewaarde omwalling.


ID: 27453 | Bouwkundig element

Hof Craenevelde

Herlegem 8 (Oudenaarde)
Semigesloten vierkante hoeve met inplanting minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Grote baksteenbouw uit de 19de eeuw met voornamelijk gewitte verankerde gevels onder pannen zadeldaken. Boerenwoning met erfgevel op gecementeerde plint met bossageblokken, tien traveeën en één bouwlaag met gedichte licht getoogde vensters en brede rechthoekige vensters met arduinen latei.


ID: 27155 | Bouwkundig element

Hoekhuis In de Laars

Hoogstraat 21 (Oudenaarde)
Hoekhuis met typische vroeg-18de-eeuwse klokgevel, heropgebouwd in 1937 met toevoeging van een bouwlaag. Baksteenbouw van drie en vijf traveeën en heden drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 27157 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 24 (Oudenaarde)
Diephuis met deels behouden traditionele bak- en zandstenen puntgevel met gereconstrueerde top; vier traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen onder zadeldak met smeedijzeren windwijzer, opklimmend tot 17de-begin 18de eeuw.


ID: 27159 | Bouwkundig element

Kasselrijhuis

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw. Het geheel bestaat uit drie verschillende bouwfasen; het oudste deel links werd gebouwd in de 16de eeuw in een eenvoudige renaissancestijl, het middendeel met jaartal 1702 is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken en het rechterdeel werd toegevoegd in 1906. Momenteel is het de thuisbasis voor het Sint-Bernarduscollege.


ID: 27571 | Bouwkundig element

Schipperskerkje

Jan Baptist Eeckhoutskaai (Oudenaarde)
Vermoedelijk oud stapelhuis aan de vroegere Scheldekaai, minstens vanaf 1645 in het bezit van het armenbestuur van Leupegem. Verschillende functies: kalkschuur, (nood)kerkje, in de jaren 1940 kolenmagazijn en in de jaren 1950 stapelhuis. Rechthoekige eenbeukig gebouwtje achterin een grasplein gelegen, in kern minstens uit de 11de tot de 12de eeuw. Onregelmatige blauwe Doornikse steen en zijpuntgevels afgewerkt met baksteen onder meer voor vlechtingen onder steil zadeldak.


ID: 27172 | Bouwkundig element

Jezuïetencollege

Jezuietenplein 24-25 (Oudenaarde)
Enig resterende deel van het voormalige Jezuïetenklooster en college. De huidige woning is vermoedelijk het voormalige poortgebouw met klaslokalen opgetrokken in 1699-1706 en meermaals aangepast; door H. Raepsaet verbouwd en gerestaureerd tot huidige toestand in 1913. Bak- en zandsteenbouw op arduinen plint. Lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder overstekend zadeldak.


ID: 27222 | Bouwkundig element

Cisterciënzerinnenabdij van Maagdendaele

Maagdendale 9, 29-31 (Oudenaarde)
Abdijgebouwen en -kerk opgetrokken rond 1300 en het begin van de 16de en 17de eeuw. Vernielingen door brand tijdens de bombardementen van de Fransen in maart 1684. Heropbouw onder abdis Cecilia Remy en Eleonora Der Kinderen nog tot midden 18de eeuw. Van de voormalige abdij bleven enkel een gedeelte van de kerk, abdissenhuis met gastenkwartier en poorthuis bewaard.


ID: 27260 | Bouwkundig element

Herberg De Croone

Markt 53 (Oudenaarde)
Huis en herberg van ouds zogenaamd De Croone, reeds vermeld begin 15de eeuw. Heropgebouwd diephuis van 1704 zie jaarstenen MDCCIV bovenaan; oorspronkelijk drie traveeën en slechts twee bouwlagen onder zadeldak, met in- en uitgezwenkte top, vernield in 1918. Heden identieke gevel als nummer 52. Bewaarde oude gewelfde kelder met tongewelf.