Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

793 resultaten


ID: 32280 | Bouwkundig element

Watermolen Croesmolen

Oude-Hoevestraat 29 (Kortessem)
Watermolen met hoeve, voor het eerst vermeld in 1380, fungeerde als opbrengsteigendom van de abdij van Herkerode. De oudste concrete sporen zijn 17de-eeuws.


ID: 59405 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Budastraat 25 (Kortrijk)
Voormalige brouwerswoning van de brouwerij "HET STEEGSKEN". Enkelhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder pannen schilddak. Bepleisterde lijstgevel van 1866 in neoclassicistische stijl. Achterhuis gebouwd in het begin van de 18de eeuw.


ID: 59638 | Bouwkundig element

Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Grote Kring 4 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 17de-eeuws kloostercomplex, met bakstenen vleugels gegroepeerd rondom een binnenplaats omgeven door gesloten pandgangen. Ten westen van het klooster de zogenaamde "wasplaats" van het klooster. De kapel is opgevat als een niet-georiënteerd bedehuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken tussen 1715 en 1719 en met vernieuwd parement van 1894, naar ontwerp van de Kortrijkse architect J. Carette. Aan de Lange Brugstraat, lange, deels verankerde, bakstenen muur op gepikte natuurstenen plint, waarvan het oudste deel dateert van circa 1664.


ID: 59662 | Bouwkundig element

Stadhuis van Kortrijk

Grote Markt 54 (Kortrijk)
Huidig gebouwencomplex in verschillende fases tot stand gekomen en gegroepeerd rond twee binnenkoeren. Het complex wordt heden begrensd door de Grote Markt (ten zuiden), de Rijselsestraat (ten zuiden), de Leiestraat (ten oosten) en de Papenstraat (ten westen).


ID: 60863 | Bouwkundig element

Hoeve 't Brouwershof

Kooigemsestraat 12 (Kortrijk)
Beeldbepalende hoeve gelegen ten noordoosten van de dorpskern. Niettegenstaande wordt ze omgeven door velden waardoor ze een baken vormt in het landschap. Heden hoeve met gesloten opstelling bestaande uit boerenhuis, poortgebouw, schuur, stallingen en opslagplaats voor biertonnen, gegroepeerd rondom gekasseide binnenkoer. Ten noorden en zuiden populieren.


ID: 59862 | Bouwkundig element

Herberg Sebastopol

Korte Steenstraat 11 (Kortrijk)
Vroeg 18de-eeuws pand, heden herberg "Sebastopol". Onderkelderd breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl, zie gekoppelde Dorische pilasters op gemeenschappelijke sokkel met geprofileerd entablement waarop houten kroonlijst.


ID: 60466 | Bouwkundig element

Hoeve Jezuïetengoed

Lauwsestraat 19 (Kortrijk)
Historische hoeve zogenaamd "Jezuïetengoed". De naam verwijst naar het feit dat de hoeve in het ancien régime eigendom was van de paters jezuïeten van Rijsel.


ID: 59914 | Bouwkundig element

Stadswoning

Leiestraat 33 (Kortrijk)
Woonhuis, gedateerd 1715, zie cartouches, in opdracht van Joannes de Foor of Joannes van Roosebeke gebouwd in plaats van houten huis op bevel van de magistraat. In 18de eeuw "De Gouden Grenaatappel" of "Den Appel". In 1923 wijzigingen aan voor- en zijgevel, onder meer nieuwe winkelpui, naar ontwerp van V. Forment (?); in 1932 nieuwe winkelpui naar ontwerp van Gustaaf Albers; in 1946 restauratie en veranderingswerken aan voorgevel (voornamelijk nieuwe winkelpui) en afbreken en herbouwen van woonplaats, keuken, sanitair en trapzaal naar ontwerp van Karel Algoed.


ID: 60881 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Pastorijstraat 20 (Kortrijk)
Voormalige hoeve, waarvan enkel de toegangspoort behouden bleef. De overige gebouwen werden vervangen door nieuwbouw. Verankerde baksteenbouw. Puntgevel met vlechtingen en aandak. Korfboogpoort met datumsteen 1718.


ID: 60958 | Bouwkundig element

Goed te Herlebout

Pontestraat 68-70 (Kortrijk)
Pontestraat nr. 70. Z.g. "<italic>Goed te Herlebout</italic>", resorteerde tijdens het ancien régime onder de leenhoeve van het kasteel van Kortrijk. Hoeve, waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1520. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843). Losse lage bakstenen bestanddelen opgesteld rond een onverhard erf. Ten noorden van erf, woonhuis onder pannen zadeldak; witgekalkte gevel