Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

793 resultaten


ID: 60278 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Steenpoort 1 (Kortrijk)
Hoekpand uit het eerste kwart van de 18de eeuw. Volume reeds aangegeven bij A. Sanderus (1641). Winkel-woonhuis van vier en vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 60355 | Bouwkundig element

Classicistisch stadswoning

Vlasmarkt 12 (Kortrijk)
Vlasmarkt nr. 12. Vroeg 18de-eeuws classicistisch pand onder invloed van de Lodewijk XIV-stijl. In het begin van de 20ste eeuw herberg, heden opgenomen in groter winkelpand. Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bovenverdieping geritmeerd door vlakke pilasters met sokkels. Getoogde houten vensters. Verbouwde begane grond. DEBRABANDERE P., Kortrijkse geve


ID: 60418 | Bouwkundig element

Classicistische stadswoning

Wijngaardstraat 22 (Kortrijk)
Eind 17de-eeuw - vroeg 18de-eeuws, classicistisch pand van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Behouden bovenverdieping aansluitend bij de Lodewijk XIV-stijl, zie pilasters.


ID: 60831 | Bouwkundig element

Heerlijkheid van Heule

Zeger van Heulestraat 53-55 (Kortrijk)
De historische hoeve is vanouds het centrum van de vrij aanzienlijke heerlijkheid van Heule en tevens dorpsheerlijkheid. Lange noordoostelijke erfoprit, aangeduid door eiken en in het begin gemarkeerd door kapelletje. Ten noorden van de hoeve ligt de huisweide en ten westen het voormalig opperhof. De hoeve heeft een semigesloten opstelling en wordt volledig omwald. Lage bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een deels gekasseid en bekiezeld erf. Ten noorden, boerenhuis in kern teruggaand tot 1722.


ID: 307525 | Landschappelijk element

Kreken van Rupelmonde, Kruibeke en Bazel

Kruibeke (Oost-Vlaanderen)
Geulen ontstaan als gevolg van een dijkdoorbraak langs de Schelde in 1715.


ID: 17710 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Geeraard de Cremerstraat 1 (Kruibeke)
Ruime barokkerk te midden van het dorpsplein met ten zuiden een plantsoen waarin het standbeeld van Mercator en ten noorden een parking. De huidige kerk zou naar verluidt staan op de plaats van de eerste kapel uit de 8ste eeuw. Monumentale pseudo-basiliek, geheel uit gekantrechte zandsteen opgetrokken met voorgevel brede, in- en uitzwenkende top, bekroond door een gebogen fronton waaronder het wapenschild van bisschop Maximiliaan van der Noot is aangebracht.


ID: 17694 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Kasteelstraat 26-30 (Kruibeke)
Hoevegebouw van 1721. Woonhuis van het dubbelhuistype met gewitte, sterk gewijzigde voorgevel. Links bakstenen dwarsschuur onder zelfde nok; rechts lagere aanbouw.


ID: 17634 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Koningin Astridplein (Kruibeke)
De romaanse bidplaats die reeds voor 964 de rang van parochiekerk had verworven, werd circa 1364 vervangen door een driebeukige, georiënteerde gotische kruiskerk van vijf traveeën met vieringtoren en koor van drie traveeën met polygonale apsis, sacristie (zuid) en winterkapel (noord). Pseudo-basiliek van gekantrechte zandsteen. De kerk kende door de eeuwen heen veel aanpassingen en verbouwingen.


ID: 83532 | Bouwkundig element

Ongelukskruis

Warandestraat (Kruibeke)
Arduinen kruis van ca. 1720 staande naast ruime vijver met opschrift : "Hier is verongeluckt den Eersaemen Joannes Andries den 16 7ber 1720 Oudt 80 Jaer Bidt voor de Siele".


ID: 43846 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Oudenaardsesteenweg 50 (Kruisem)
Haaks op de straat ingeplante voormalige boerenarbeidershuisjes van drie en vier traveeën onder zadeldak, naar verluidt voorheen jaartal 1721 op balk.