Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

793 resultaten


ID: 33294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Schepper

Schoolstraat 3-5, 27 (Lievegem)
Het huidige domein omvat vandaag een imposante toegangspoort, het landhuis De Schepper en hovenierswoning op de plaats van de vroegere koetshuizen, een uitgestrekte beboomde tuin met merkwaardige treurbeuk, grotendeels behouden omgrachting rond het landhuis en de zogenaamde motte met arbeiderswoning en schuur.


ID: 92090 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Petrus

Noordstraat 1a (Lo-Reninge)
Het oorspronkelijk orgel was gebouwd door Jacobus van Eynde in 1714. Over de verdere geschiedenis tot aan de Eerste Wereldoorlog zijn geen gegevens bekend, behalve een werk door Petrus Albertus Loncke, vermoedelijk te situeren na de werken aan de kerk van 1860-1870. Dit orgel zou vernield zijn in 1914-18; de vraag dient gesteld in welke mate het instrument zelf beschadigd was, aangezien de orgelkast in veiligheid werd gebracht in Parijs en nadien wél kon gerecupereerd worden. In 1937 hebben Jos en Pieter Loncke geopteerd voor de bouw van een volledig nieuw instrument in de daartoe aangepaste oude kast.


ID: 70072 | Bouwkundig element

Site met duiventoren van Sint-Pietersabdij

Noordstraat 9 (Lo-Reninge)
Duiventoren van 1710, zie metselaarstekens in witte baksteen, behorend tot de abdijhoeve van de voormalige Sint-Pietersabdij. Achthoekige duiventoren in gele baksteen van drie bouwlagen onder met leien beklede torenhelm. Ten oosten van de duiventoren, achterin gelegen sterk verbouwd voormalig hoevebestanddeel van de abdij.


ID: 70225 | Bouwkundig element

Hoeve

Tommestraat 34 (Lo-Reninge)
Het boerenhuis van deze hoeve klimt als volume minimaal op tot het einde van de 17de eeuw of het begin van de 18de eeuw. Blijkens de tweeledige bakstenen kelder heeft het huis echter een oudere, minimaal 17de-eeuwse kelder. De hoeve is gelegen ten westen van en eventjes buiten het dorp. Vandaag is enkel het boerenhuis bewaard.


ID: 34023 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Nicolaas

Dekenijstraat (Lochristi)
In 1156 stond er te Lochristi reeds een kapel die afhing van de Heilig Kerstkerk te Gent, waarschijnlijk op de plaats van de huidige kerk. Heden georiënteerde bakstenen, transeptloze driebeukige plattelandskerk in classicistische stijl. Oudste deel van de kerk: vierkante gotische kruisingstoren van Balegemse en Ledische kalkzandsteen uit de 15de eeuw onder korte leien spits.


ID: 34090 | Bouwkundig element

Hoeve met omgrachting

Pauwstraat 108 (Lochristi)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen met gedeeltelijk bewaarde haast vierkante omgrachting en bereikbaar via een bijna 300 meter lange populierendreef. Als omgrachte hoeve afgebeeld op een kaart van P. Benthuys van 1721. Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, met oude kern, minstens uit begin 18de eeuw.


ID: 34231 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius met kerkhof

Zeveneken-Dorp 8 (Lochristi)
Georiënteerde kerk met grotendeels ommuurd omringend kerkhof, aan de straatkant echter afgesloten door een decoratief ijzeren hek op hardstenen dorpel en met twee toegangshekken aan gewitte vierkante bakstenen hekpijlers met siervaas. Heden een driebeukige transeptloze hallenkerk van vijf traveeën onder drie parallelle zadeldaken met complexe bouwhistoriek met ingebouwde westtoren, opklimmend tot de 14de-16de eeuw. Op het kerkhof een collectie aan kindergraven met houten kruisjes, een veld voor oud-strijders en grotendeels naoorlogse modernistische graftekens.


ID: 18102 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Dam 37 (Lokeren)
Uiterst klein huisje van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit begin 18de eeuw.


ID: 17770 | Bouwkundig element

Hoeve

Eekstraat 218 (Lokeren)
Hoeve met woonhuis en schuur; begraasd voorerf met notelaars. Gerestaureerd woonhuis.


ID: 17836 | Bouwkundig element

Hoeve

Hoogstraat 140 (Lokeren)
Witgekalkt boerderijtje met begraasd en beboomd voorerf met ligusterhaag.