Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

793 resultaten


ID: 3696 | Bouwkundig element

Begijnenwoning

Vrouw van Mechelenstraat 4-6 (Mechelen)
Traditioneel breedhuis, dubbelhuistype, van vijf traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eind 17de of begin 18de eeuw.


ID: 52554 | Bouwkundig element

Grote Hoeve

Grote hoeve 2 (Meerhout)
Een omwalde hoeve met T-vormig woonhuis, schuur, stallingen en koetshuis, op de zuidelijke oever van de Grote Nete.


ID: 52660 | Bouwkundig element

Haanvense Molen met molenaarswoning

Lindestraat 55 (Meerhout)
De Haanvense Molen is een vroeg-18de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaard met halfopen voet, die in 1943 werd opgericht in Meerhout. Op de site, een met gras begroeid en omhaagd erf, bevindt zich eveneens de molenaarswoning, die opklimt tot de 19de eeuw.


ID: 52560 | Bouwkundig element

Koning Davidhuis en Drossaardshuis

Markt 1 (Meerhout)
Het Koning Davidhuis dateert van circa 1620 en werd tussen 1720 en 1723 uitgebreid met het Drossaardshuis.


ID: 40203 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw  Behoudenis der Kranken

Dreef (Meise)
Barokke kapel in bak- en zandsteen van 1707, gelegen op het einde van een dreef met aansluitend bosgebied, maar ook vlak bij de A12. De oorspronkelijke kapel van 1695 is vandaag in gebruik als sacristie.


ID: 36207 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Potter d'Indoye

Brusselsesteenweg 190-192 (Melle)
Vermoedelijk gaat deze site met walgracht in oorsprong terug op een oudere landbouwnederzetting. Op een kaart van 1572 vermeld als speelgoed. Bak- en natuurstenen kasteel in neotraditionele stijl met laatgotische stijlelementen, gebouwd naar ontwerp van architect J. de Waele en daterend van 1897. Omgevend park en toegangspoort met boogvormig aansluitende paardenstallen gesitueerd in de zuidoosthoek van het aanvankelijk omgrachte voorhof van het vroegere waterkasteel. Voormalige kasteelhoeve en heden hovenierswoning, gesitueerd buiten de vroegere kasteelomgrachting. Achtzijdige gloriƫtte van 1764 in Lodewijk XV-stijl.


ID: 73731 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Benediktinessenstraat 9 (Menen)
Klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede zusters benediktinessen. Huidig, deels ommuurd complex voornamelijk bestaande uit verschillende 19de-eeuwse vleugels.


ID: 55754 | Bouwkundig element

Herenhuis

Grote Markt 30 (Menen)
Herenhuis uit het begin van de 18de eeuw, bepleisterde en geschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde plint van geblokte natuursteen en licht getoogde muuropeningen.


ID: 55993 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis

Rijselstraat 10 (Menen)
Vroeg 18de-eeuwse classicistische lijstgevel. Vermoedelijk oorspronkelijk bredere gevel confer de gehalveerde pilasters links en rechts. Stilistisch sluit de gevel aan bij de Rijselse architectuur. Deels gepolychromeerd en decoratief uitgewerkt parement confer hoofdgestel van witte natuursteen met geprofileerde kroonlijst en fries met loofwerk.


ID: 40329 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve Hof te Hamme

Biesboslaan 7, 7A-B, Lindestraat 32 (Merchtem)
Het huidige Hof te Hamme is de pachthoeve van het gelijknamige, historische goed, dat een afhankelijkheid was van de abdij van Affligem. De pachthoeve is in haar huidige vorm bewaard als een semigesloten hoeve rond een binnenplaats, waarvan de bebouwing dateert uit de 18de en 19de eeuw, en vanaf de late 20ste eeuw werd gerestaureerd en herbestemd tot een wooncomplex.