Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

793 resultaten


ID: 27228 | Bouwkundig element

Huis De gulden Weerelt

Markt 7 (Oudenaarde)
Huis met verhoogde halsgevel uit eind 17de eeuw tot begin 18de eeuw met recent vernieuwde materialen en beschildering; van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Onderkelderde rood- en geelgeschilderde bak- en zandsteenbouw met kelderluiken in linker en rechter travee. Centrale rondboogdeur in eind 18de-eeuwse geprofileerde arduinen omlijsting op neuten met imposten en sluitsteen.


ID: 27284 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Nederstraat 42 (Oudenaarde)
Vermoedelijk vroeg-18de-eeuws klokgeveltje van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 27291 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Pamele

Pamelekerkplein (Oudenaarde)
Bouw van de kerk aangevat in 1234 aan de oostzijde met koor, kooromgang en kruisingspijlers onder leiding van de oudst bij naam vermelde bouwmeester in Vlaanderen, Arnold van Binche. Kort erna oprichting van toren en transept en vermoedelijk eind 13de eeuw bouw van schip. Overwelven van schip en transept in de periode 1502-16. De plattegrond ontvouwt een basilicale kerk met een driebeukig schip en twee zijkapellen, rond traptorentje en koor met vijfzijdige apsis en kooromgang, sacristieën tegen zuidtranseptarm. Opheffing van het omringend kerkhof in 1784 en inrichting als parkje.


ID: 27779 | Bouwkundig element

Hoeve

Smissestraat 25 (Oudenaarde)
Lang boerenhuis van acht traveeën onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat), opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw doch met latere aanpassingen.


ID: 40429 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Just. Lipsiusplein (Overijse)
Georiënteerde decanale kruiskerk met een ingebouwde westtoren met een romaanse kern uit de 12de eeuw (?), een koor opgericht na de brand van 1489 en een gotische midden- en dwarsbeuk van na de brand in 1692. Eind 19de eeuw werd de kerk naar de toenmalige smaakinzichten in een neogotische stijl verbouwd en gerestaureerd. De kerk is gelegen op een heuvelrug ten zuiden van het hellende dorpsplein. Een hoge kalkzandstenen keermuur met een trap aan de oost- en zuidzijde sluit het voormalige kerkhof rond de kerk af ten zuiden, oosten en westen. Bovenop de keermuur staat een eenvoudige ijzeren balustrade. Ten westen is het voormalige kerkhof en de kerk te bereiken via een trap gevat tussen twee zware blauwe hardstenen pilasters met casementen, een geprofileerde dekplaat en een vaasbekroning.


ID: 80647 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Rust

Deusterstraat (Peer)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Rust of Deusterkapel werd opgericht in de tweede helft van de 17de eeuw.


ID: 80809 | Bouwkundig element

Sint-Hubertuskapel

Dijkerstraat (Peer)
Zuidnoord georiënteerd, neoromaans bedehuis, van 1892-93.


ID: 80714 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen

Nieuwstraat 41-43 (Peer)
Twee gelijkaardige rijhuizen. Enkelhuis en dubbelhuis , met huidig uitzicht uit 19de of 20ste eeuw.


ID: 40376 | Bouwkundig element

Hof ten Bos

Hof-ten-Bos 1 (Pepingen)
Vierkantshoeve met ruime bakstenen gebouwen onder zadeldak gegroepeerd rondom het geplaveid erf, vrij recent op een 1724 gedateerde koestal na.


ID: 212280 | Bouwkundig element

Aanpalende hoeves

Egemsebinnenweg 48-50 (Pittem)
Aanpalende hoeves met aan elkaar gebouwde woonhuizen, in geschiedenis minimaal opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Het kadaster registreert in 1865 de vereniging van twee wooneenheden bij nummer 48. Het woonhuis van nummer 50 wordt volgens kadastergegevens in 1901 volledig herbouwd.