Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

793 resultaten


ID: 88330 | Bouwkundig element

Hoeve

Westkantstraat 12 (Oostkamp)
Inwaarts gelegen hoeve die in kern mogelijk opklimt tot het begin van de 18de eeuw. Toegankelijk via een verharde erfoprit met aan het begin een Onze-Lieve-Vrouwkapelletje. Oorspronkelijke hoevebebouwing gelegen rondom een verhard erf met een éénlaags boerenhuis.


ID: 76333 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Dorp 44 (Opwijk)
Kleine dorpskerk met ingebouwde westtoren, stilistische heterogeen geheel met elementen uit de 13de, 17de en 18de eeuw


ID: 27605 | Bouwkundig element

Hoeve

Duisbeke 12 (Oudenaarde)
Leegstaande hoeve van het semigesloten type met vierkant erf, zou in oorsprong teruggaan tot begin 18de eeuw, diverse latere wijzigingen onder meer van de bijgebouwen in 1940. Lange boerenwoning met de achtergevel aan de straat palend; vijf traveeën en anderhalve bouwlaag met rechts aanpalende schuur onder één rechter afgewolfd zadeldak.


ID: 27095 | Bouwkundig element

Café Oud België

Einestraat 12 (Oudenaarde)
Diephuis met voortuitgevel en oude kern; jaartal 1723 op voorgevel vroeger; van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Heden aangepaste verankerde gecementeerde gevel op plint van arduinblokken.


ID: 27453 | Bouwkundig element

Hof Craenevelde

Herlegem 8 (Oudenaarde)
Semigesloten vierkante hoeve met inplanting minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Grote baksteenbouw uit de 19de eeuw met voornamelijk gewitte verankerde gevels onder pannen zadeldaken. Boerenwoning met erfgevel op gecementeerde plint met bossageblokken, tien traveeën en één bouwlaag met gedichte licht getoogde vensters en brede rechthoekige vensters met arduinen latei.


ID: 27155 | Bouwkundig element

Hoekhuis In de Laars

Hoogstraat 21 (Oudenaarde)
Hoekhuis met typische vroeg-18de-eeuwse klokgevel, heropgebouwd in 1937 met toevoeging van een bouwlaag. Baksteenbouw van drie en vijf traveeën en heden drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 27157 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 24 (Oudenaarde)
Diephuis met deels behouden traditionele bak- en zandstenen puntgevel met gereconstrueerde top; vier traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen onder zadeldak met smeedijzeren windwijzer, opklimmend tot 17de-begin 18de eeuw.


ID: 27571 | Bouwkundig element

Schipperskerkje

Jan Baptist Eeckhoutskaai (Oudenaarde)
Vermoedelijk oud stapelhuis aan de vroegere Scheldekaai, minstens vanaf 1645 in het bezit van het armenbestuur van Leupegem. Verschillende functies: kalkschuur, (nood)kerkje, in de jaren 1940 kolenmagazijn en in de jaren 1950 stapelhuis. Rechthoekige eenbeukig gebouwtje achterin een grasplein gelegen, in kern minstens uit de 11de tot de 12de eeuw. Onregelmatige blauwe Doornikse steen en zijpuntgevels afgewerkt met baksteen onder meer voor vlechtingen onder steil zadeldak.


ID: 27172 | Bouwkundig element

Jezuïetencollege

Jezuietenplein 24-25 (Oudenaarde)
Enig resterende deel van het voormalige Jezuïetenklooster en college. De huidige woning is vermoedelijk het voormalige poortgebouw met klaslokalen opgetrokken in 1699-1706 en meermaals aangepast; door H. Raepsaet verbouwd en gerestaureerd tot huidige toestand in 1913. Bak- en zandsteenbouw op arduinen plint. Lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder overstekend zadeldak.


ID: 27260 | Bouwkundig element

Herberg De Croone

Markt 53 (Oudenaarde)
Huis en herberg van ouds zogenaamd De Croone, reeds vermeld begin 15de eeuw. Heropgebouwd diephuis van 1704 zie jaarstenen MDCCIV bovenaan; oorspronkelijk drie traveeën en slechts twee bouwlagen onder zadeldak, met in- en uitgezwenkte top, vernield in 1918. Heden identieke gevel als nummer 52. Bewaarde oude gewelfde kelder met tongewelf.