Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

793 resultaten


ID: 32546 | Bouwkundig element

Hoeve Neven

Overbroekstraat 50-52 (Wellen)
Heden semi-gesloten geheel; bestanddelen gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf.


ID: 32601 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Rochus

Ulbeekstraat (Wellen)
Het zuidwest-noordoost georiënteerd bedehuis ligt aan de dries, het oude dorpsplein, en is omgeven door een kerkhof.


ID: 32811 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Donkerstraat 13, 17 (Wervik)
Rijtje van drie arbeidershuisjes. Jaarsteen 1713 en hartvormige muurankers verwijzend naar 18de-eeuwse kern, echter 19de-eeuws uitzicht. Beschilderde lijstgevel; aflijnende overhoekse muizentand op tandlijst. Licht getoogde muuropeningen. Nummer 17, thans verbouwd.


ID: 32967 | Bouwkundig element

Tabakshoeve Op de Becque en Mariakapel

Kapellestraat 16, Schoolstraat (Wervik)
Voormalige tabakshoeve, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw en hersteld na de Eerste Wereldoorlog. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, U-vormig opgesteld rondom het erf, waaronder dwarsschuur in kern opklimmend tot 1718. Ten noordoosten, palend aan de Schoolstraat, bakstenen Mariakapelletje met jaarsteen 1927 en arduinen gedenksteen.


ID: 32913 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Medardus

Sint-Medardusstraat (Wervik)
Georiënteerd gotisch bedehuis van het basilicale type met kooromgang, transept, driebeukig schip en westtoren. Eén van de ruimste bedehuizen in het zuiden van West-Vlaanderen.


ID: 130841 | Landschappelijk element

Opgaande lindendreef

Boerenkrijglaan (Westerlo)
Een lindendreef van 1.88 km lang verbindt het centrum van Westerlo met de abdijdreef van Tongerlo. Deze dreef werd oorspronkelijk aangelegd in het begin van de 18de eeuw en kende een bewogen geschiedenis


ID: 43636 | Bouwkundig element

Ambrosiushoeve

Brandstee 12 (Westerlo)
De hoeve geldt als representatief voorbeeld van de Kempische hoevebouw, maar werd omstreeks 2009 grondig verbouwd.


ID: 300427 | Landschappelijk element

Opgaande beuken als relict van de Kwarekkendreef

Kwarekkendreef (Westerlo)
De Kwarekkendreef werd in 1718 aangelegd onder impuls van Jean Philippe Eugène de Merode, die over heel zijn grondgebied dreven liet aanleggen. Aanvankelijk liep deze dreef over de zuidrand van de donk, maar bij de aanleg van de Marlyhoeve, in de tweede helft van de 18de eeuw, werd een deel van de dreef verlegd naar de noordrand van de donk.


ID: 43650 | Bouwkundig element

Beddermolen en molenaarswoning

Molenwijk 72-74 (Westerlo)
De Beddermolen is een Kempische houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die opgericht werd in 1723 na het afbranden van de bestaande standaardmolen. Na een brand in 1967, werd de molen in 1981 heropgebouwd door de Kempense molenbouwers Rik Caers uit Retie naar plannen van architect Paul Gevers, met behoud van zoveel mogelijk van de molenkast. De molen vormt een ensemble met de bijhorende staande wip, molenaarswoning met erf, schuur, stal, losstaand bakhuis, wegenis en weiland.


ID: 301605 | Landschappelijk element

Kasteeldomein de Merode

Polderstraat 51 (Westerlo)
Waterburcht ontstaan en gegroeid rond een heerlijke versterking met donjon of woontoren, gelegen aan de rand van een beboomd park (circa 60 hectare) met vijvers, gazons, dreven, wandelpaden, een geometrische tuin en een minder formeel landschappelijk park, van elkaar gescheiden door de Grote Nete.