Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

793 resultaten


ID: 85159 | Bouwkundig element

Hof ten Hondert

Oude Heerbaan 19 (Wetteren)
Vierkant omgracht domein met woonhuis ten noorden, twee vleugels teruggaand op de vroegere stallen en koetsgebouw respectievelijk ten oosten en ten westen parallel tegenover elkaar op het recent nieuw aangelegde voorerf. Woonhuis, voorheen op cartouche van de voorgevel gedateerd 1719, met kenmerken eigen aan de overgangsperiode van de traditionele bak- en zandsteenbouw naar de Lodewijk XIV-stijl.


ID: 85185 | Bouwkundig element

Hoeve

Oudenhoek 38 (Wetteren)
Hoeve nu bestaand uit een achterin gelegen in oorsprong oud boerenhuis en één lang bedrijfsgebouw aan de straat. De Ferrariskaart (1771-1778) geeft een gebouwenconfiguratie aan in U-vorm met achterliggend gebouw, volgens de Poppkaart later geëvolueerd tot een hoeve met gesloten aanleg.


ID: 71649 | Bouwkundig element

Oude Pastorie

Bissegemstraat 54-56 (Wevelgem)
Dieper in gelegen voormalige pastorie, gelegen op een mote en oorspronkelijk deel uitmakend van een dubbele omwalling met ten noorden schuur. De pastorie is van oudsher verbonden met de hoeve " 't Goed ter Elst", centrum van de gelijknamige heerlijkheid "Ter Elst".


ID: 71469 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Coutere

Secretaris Vanmarckelaan 64 (Wevelgem)
Historische hoeve, eerste vestigingsplaats van de Guldenbergabdij. Hoeve bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in semigesloten opstelling gegroepeerd rond een verhard erf. Westelijke erfoprit met poortgebouw, gedateerd met gevelsteen 1718. Aanpalende stalvleugel van 1651. Woonhuis met vernieuwd parement doch met oudere kern, schuur, gedateerd met jaarankers 1718, deels vernield door brand in de jaren 1970. Tweebeukig wagenhuis en centraal op het erf, de sterk verbouwde duiventoren, in de jaren 1930 in gebruik als tabaksast, zuidgevel met muurkapel en Christusbeeld.


ID: 71302 | Bouwkundig element

Hoeve Wallecan

Wijnbergstraat 220 (Wevelgem)
Historische hoeve, woonhuis en schuur. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in het "landtbouck van Wevelghem" van 1677 als behuysde hofstede met lant.


ID: 89481 | Bouwkundig element

Hoeve

Molenstraat 124 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit boerenhuis en schuur/stal, opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Thans leegstaand en in vervallen staat.


ID: 89494 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Reynaertstraat 14 (Wielsbeke)
Historische hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, thans verlaten en in ruïneuze staat. De hoeve wordt reeds weergegeven in het landboek van Wielsbeke (1720). Omschreven als "erfve bestaen met huys, scheure en ovenbeur", in eigendom van werkman, later molenaar, Joos Goemaere.


ID: 205956 | Bouwkundig element

Herberg Het Neerhof

Lichterveldestraat 60-62 (Wingene)
Sitehistoriek opklimmend tot de 15de eeuw, huidig gebouw gedateerd 1711 in linker zijgevel. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën onder zadeldak en links lagere aanbouw onder lessenaarsdak. Zijgevels voorzien van aandaken en muurvlechtingen en lage aanbouw met staldeuren.


ID: 28167 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Blockeel

Dombos 6 (Wortegem-Petegem)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen rond deels gekasseid erf, uit begin 18de eeuw met latere aanpassingen.


ID: 28179 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Ooikeplein (Wortegem-Petegem)
Georiënteerde kerk ter vervanging van vroegere, mogelijks romaanse kerk en ingewijd in 1704. Bedevaartsplaats voor de van oudsher vereerde Heilige Catharina. Driebeukige kerk met eenvoudig rechthoekig grondplan middenin quasi cirkelvormig kerkhof.