Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

931 resultaten


ID: 412 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Brulken (Aalst)
Bepleisterd en grijsgeschilderd bakstenen gebouw onder een geknikt zadeldak met natuurstenen aandaken en schouderstukken, heropgebouwd in 1743.


ID: 60 | Bouwkundig element

Beurs van Amsterdam

Grote Markt 26 (Aalst)
Hoekgebouw van elf traveeën en twee bouwlagen in renaissancestijl bekroond met vier barokke topgevels met in- en uitgezwenkte top, opgericht in 1630-34, van bouwmeester Jan du Can of Gaspar Van der Moesen.


ID: 46 | Bouwkundig element

Stadhuis van Aalst

Grote Markt 3 (Aalst)
Heden gesloten complex met gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats; bestaande uit het voormalig landhuis van 1643-1645 door de bouwmeester H. De Doncker en aan de marktzijde afgesloten door een neoclassicistische constructie van architect Louis Roelandt, van 1828.


ID: 416 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Hofstade-Dorp 10 (Aalst)
Gotische kerk met onder meer 14de-eeuwse kruisarmen en 18de- en 19de-eeuwse aanpassingen, op een lichte hoogte gelegen in het dorpscentrum en beschaduwd door een linde en taxusbomen. Omringd door een zandstenen muur, heropgebouwd in 1858 met geblokte neoclassicistische stijlen met siervaas bij de westelijke ingang. Vergroend kerkhof met graftekens tegen de kerkmuur.


ID: 141 | Bouwkundig element

Stadswoning van 1742

Lange Zoutstraat 43 (Aalst)
Huis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met steile helling wijzend op oude, traditionele kern.


ID: 146 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1742

Lange Zoutstraat 53 (Aalst)
Huis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; mogelijk oude traditionele kern aangegeven door steile dakhelling. In zijn huidige vorm, lijstgevel waaraan bijkomende, smallere zolderverdieping met bekronend driehoekig fronton het karakter verleent van een vrij strakke halsgevel.


ID: 67 | Bouwkundig element

Theresianenklooster

Louis D'Haeseleerstraat 19 (Aalst)
Nieuw klooster voltooid in 1865. Dubbelhuis uit midden 18de tot 19de eeuw; drie bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak. Neogotische kapel van het Theresianenklooster, ingewijd in 1869. Bakstenen gebouw, ingebouwd in huizenrij met puntgevel aan straatzijde op arduinen plint.


ID: 237 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Priester Daensplein 10 (Aalst)
Prototype van de Brabantse gotiek in Oost-Vlaanderen. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, een ruim transept met westbeuk, uitspringend met twee traveeën. Koor met drie rechte traveeën, en zevenzijdige absidiale koorsluiting. De bouw van de huidige kerk heeft meer dan 180 jaar in beslag genomen; voltooid in 1660.


ID: 76230 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Sinte Apoloniastraat 150 (Aalst)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats en opklimmend tot het tweede kwart van de 18de eeuw en later.


ID: 481 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Waterkasteel 5 (Aalst)
Kasteelhoeve gelegen ten zuidwesten van het kasteel. U-vormig gebouw van één verdieping uit het tweede en derde kwart van de 18de eeuw, onder gebogen zadeldaken op geschilderde voluutvormige daklijstbalkjes. Links en rechts wagenhuisjes met geblokte pilasters en telkens één venster in omlijsting van gesinterde baksteen.