Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

932 resultaten


ID: 77 | Bouwkundig element

Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Herenwoning van zeven traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken met twee dakkapellen onder gebogen druiplijst, doorgaans gesitueerd circa 1730 waardoor het bij de vroege voorbeelden van ontluikende rococostijl ten lande zou behoren. Aanbouw onder lessenaarsdak uit de tweede helft van de 19de eeuw ten dele verborgen achter poort.


ID: 34554 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bellemstraat 18 (Aalter)
Vroegere tweegezinswoning in het Aalterse dorpscentrum met een met gras begroeid en beboomd voorerf van de straat gescheiden door een betonnen hekwerk met toegangshekjes; daterend uit midden 18de eeuw.


ID: 34887 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Breemeersen 33 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; gevelsteen Anno 1726 vroeger boven venster van zijgevel.


ID: 33336 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Voorspraak

Grote-Kapellestraat zonder nummer (Aalter)
Bedevaartkapel gebouwd in 1735 na de miraculeuze genezing van de negenjarige jongen Petrus B. Cardon door een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in een boom bij de naastliggende hoeve van de familie Cardon. Gebouw op rechthoekige plattegrond, met twee traveeën onder zadeldak met vorstkam en zeshoekig houten dakruitertje onder hoge leien naaldspits.


ID: 34908 | Bouwkundig element

Hoeve gedateerd 1732

Heirstraat 87 (Aalter)
Verbouwde hoeve met behoud van de zijaandaken van het boerenhuis; linker zijgevel met twee merkwaardige jaarankers van 1732.


ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in neoclassicistische stijl, bevindt zich een uitgestrekt park met verschillende dienstgebouwen en doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.


ID: 34920 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kleitestraat 15 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak; in linker zijgevel jaarankers 1729. Gewitte gevel op gepikte plint naar het zuiden gericht.


ID: 34679 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Oostmolenstraat 237 (Aalter)
Schuin ingeplant boerenarbeidershuis met omhaagde tuin.


ID: 34682 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostmolenstraat 243 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen in boomgaard, uit de 18de eeuw. Volgens bewoners vroeger omgracht. Ten noorden gelegen boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met kern uit het tweede kwart van de 18de eeuw, naar rechts uitgebreid in het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 34863 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waggebrug 5 (Aalter)
Voormalige hoeve met boomgaard, afgesloten door brede gracht en ijzeren hek met zonnemotief tussen betonnen pijlertjes met de schildjes van het kasteel; naar verluidt opklimmend tot circa 1740.