Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6633 resultaten


ID: 50843 | Bouwkundig element

Herenhuis

Patersstraat 43 (Eeklo)
Herenhuis in kern teruggaand tot het einde van de 18de eeuw. In 1878 eigendom van Joannes Josephus Duplicius de Scheppere die het huis liet vergroten en aanpassen en rechts ervan een bakstenen koetshuis en paardenstallen bouwde.


ID: 50854 | Bouwkundig element

Herenhuis in rococostijl

Stationsstraat 4-6 (Eeklo)
Herenhuis in rococostijl van circa 1775, laatst bewoond door dokter A. Meire, in 1917 aangekocht door de "Banque de Gand" en sindsdien ingericht als bankfiliaal.


ID: 50892 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Vlamingstraat 1-9 (Eeklo)
Historische locatie van de grafelijke Hondecoten, op de zuidhoek van de Vlamingstraat en de huidige Collegestraat, vroeger Hondecotstraatje genoemd. Eind 18de eeuw is de locatie als herberg "het Hondecot" gekend. Oorspronkelijke herberg met binnenkoer, volgens het kadasterarchief uitgebreid in 1865 en 1892 en in 1937 verkocht en verkaveld in vijf woningen.


ID: 47996 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waaistraat 16 (Eeklo)
Hoeve met losstaande bestanddelen, ver achterin gelegen aan de zuidzijde van de straat, toegankelijk via een lange oprit, in kern oude hoeve, voornamelijk begin 20ste eeuw uitgebreid en verbouwd.


ID: 8251 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas en Leonardus

Aaigemdorp (Erpe-Mere)
Eenvoudige hallenkerk, gedateerd 1786 met vroeggotische toren van circa 1300. Driebeukige kerk van vier traveeën, een koor met twee rechte traveeën afgesloten door een achtzijdige toren en éénlaagse noordelijke en zuidelijke sacristie in de oksels van koor en schip. Strenge classicistische voorgevel, geritmeerd door Toscaanse pilasters. Tegen de toren, ten oosten, een calvarie met beelden uit de 18de eeuw.


ID: 8252 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Niklaas en Laurentiusparochie met tuin

Aaigemdorp 105 (Erpe-Mere)
Deze pastorie werd opgericht in 1789 en uitgebreid in de jaren 1854-55. De ommuring dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. De huidige pastorie is de laatste ontwikkelingsfase binnen de ononderbroken aanwezigheid van een pastoreel huis te Aaigem sinds 1567. Pastorie met ommuurde achter- en voortuin en overluifelde poort waarvan de stijlen uitgewerkt werden als gedrongen Toscaanse pilasters. Dubbelhuis met zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met dakruiter.


ID: 8254 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Aaigemdorp 98 (Erpe-Mere)
Eénlaagse, zeven traveeën brede boerenwoning van het dubbelhuistype onder steil zadeldak, met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In twee rechter traveeën, een neoclassicistische winkelpui.


ID: 8249 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Delestraat 17 (Erpe-Mere)
Gesloten hoeve met bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenkoer. Poort aan de straatkant, opgenomen in de dienstgebouwen. Ten noordoosten, boerenhuis met anderhalve bouwlaag van acht traveeën onder zadeldak, 1761 gedateerd door middel van muurankers op de erfgevel.


ID: 8216 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Dorpsstraat (Erpe-Mere)
Arduinen barokkapelletje uit 1770 op een hoge gewelfde sokkel met geprofileerde dekplaat. Rondboognis met gesmeed ijzeren hek, geflankeerd door pilastertjes onder gebogen kroonlijst met siervazen en bekronend kruisje.


ID: 8260 | Bouwkundig element

Watermolen Engelse Molen

Engelsmolen 1 (Erpe-Mere)
Bovenslagmolen met ijzeren scheprad, gelegen op de Molenbeek, in een boomrijke omgeving. Huidige molen met twee bouwlagen en drie traveeën door middel van muurankers op de voorgevel gedateerd: vermoedelijk 1774; verhoogd en uitgebreid met een nieuw molenaarshuis in de tweede helft van de 19de eeuw van het dubbelhuistype met twee en een halve bouwlaag van vijf traveeën onder zadeldak.