Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6633 resultaten


ID: 76442 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Landries 195 (Erpe-Mere)
Gesloten hoeve met vierkant, deels gekasseid erf. Poort aan de straatkant, opgenomen in de dienstgebouwen. Ertegenover, boerenwoning met anderhalve bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak met ruiter, uit vierde kwart 18de eeuw. Haakse éénlaagse stalvleugel, voorzien van een rechthoekige deur met arduinen omlijsting. Ertegenover, dwarsschuur in stijl- en regelwerk met houten bebording op bakstenen voeting.


ID: 8226 | Bouwkundig element

Watermolen Cottemmolen

Molenstraat 36 (Erpe-Mere)
Fraaie nog in werking zijnde bovenslagmolen op de Molenbeek, met bewaarde sluis en ijzeren scheprad; bijhorende gesloten hoeve. Molen vermeld in 1571 , huidige gebouwen uit het vierde kwart van de 18de eeuw of de 19de eeuw. Prachtig gelegen in een beboomd landschap met wandelpad langs de Molenbeek. Molen in het verlengde van de molenaarswoning onder afgewolfd pannen zadeldak. In de weide op de rechter oever van de beek staan een stel verticale plettermolens, restant van een oliemolen, opgesteld.


ID: 8225 | Bouwkundig element

Hoeve

Molenweg 2 (Erpe-Mere)
Middelgrote semigesloten hoeve met éénlaagse gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkant, gekasseid erf met tuintje. Ten zuidoosten, rechthoekige poort. Ertegenover boerenwoning van het dubbelhuistype met zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit eind 18de - begin 19de eeuw; verder nog dwarsschuur en stalvleugel met twee rechthoekige veldpoorten.


ID: 8301 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Paulusparochie met tuin

Ottergemdorp 25 (Erpe-Mere)
Pastorie, gelegen achter de kerk in een beboomde tuin met haag en overluifelde poort. Dubbelhuis van vier traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak, door middel van muurankers in de zijpuntgevel gedateerd 1776 doch later aangepast.


ID: 8302 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ottergemdorp 27-29 (Erpe-Mere)
Voormalige gesloten hoeve opgesplitst in twee woningen. Eénlaags woonhuis met nieuw gevelparement en indeling onder een vrij steil zadeldak, met rechts aandak wijzend op de oude kern, naar verluidt van 1776. Tegenover en haaks tegen het woonhuis: geschilderde stallen onder zadeldaken.


ID: 8286 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Oudenaardsesteenweg 862 (Erpe-Mere)
L-vormig hoevetje met éénlaags boerenburgerhuisje van het dubbelhuistype met zeven traveeën onder zadeldak uit eind 18de - begin 19de eeuw. Bij de steenweg, neogotische Sint-Antoniuskapel op rechthoekig plan met driezijdige sluiting onder leien zadeldak. Witgeschilderd gebouw van baksteen op arduinen plint.


ID: 8311 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Paardestraat 13 (Erpe-Mere)
Gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseid erf met binnentuintje. Inrijpoort onder houten latei opgenomen in de stalvleugel. Ertegenover, éénlaagse boerenwoning van het dubbelhuistype met zeven traveeën onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Dwarsschuur onder pannen zadeldak met houten bebording op bakstenen voeting. Verder éénlaagse bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken.


ID: 8228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met Sint-Rochuskapel en tuin

Rooseveltlaan 32 (Erpe-Mere)
De pastorie van de Sint-Martinusparochie werd opgericht in 1763, aangepast en gerestaureerd in 1904. In 1924 werd op het perceel van de pastorie een kapel gebouwd ter ere van de heilige Rochus. Links aan het huis werd in de 19de eeuw een druivenserre met neogotische inslag bijgebouwd. Het dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak met klokkenruitertje is gelegen in een ommuurde tuin met een inrijpoort. De tuinmuur langs de straatkant werd opgetrokken door architect H. Geirnaert in het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 8244 | Bouwkundig element

Windmolen Van der Haegen

Schoolstraat (Erpe-Mere)
De Kruiskoutermolen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet. De molen heeft een geklinknageld verbusseld gevlucht, drie steenkoppels en aswielen, en is maalvaardig. De molen werd opgericht te Nieuwerkerken in 1632 en naar Mere overgebracht in 1922..


ID: 8283 | Bouwkundig element

't  Kinthof

Sint-Pietersstraat 11 (Erpe-Mere)
Semigesloten hoeve mot bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een deels gekasseide binnenkoer met vaalt. Ten zuidoosten, naast de inrijpoort aan de straatkant, boerenburgerhuis met voortuintje; dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw.