6633 resultaten
ID: 36097 | Bouwkundig element
Muntekouter 4 (Gavere)
Hoeve met langgestrekt woonhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het derde kwart van de 18de eeuw.
ID: 36041 | Bouwkundig element
Pontweg 33-35 (Gavere)
Haaks op de straat ingeplante boerenwoningen van respectievelijk vier en vijf traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak. Nummer 33 van 1791; nummer 31 in de 19de eeuw toegevoegd.
ID: 36045 | Bouwkundig element
Pontweg 94 (Gavere)
Hoeve met gedeeltelijk ommuurd vierkant erf met woonhuis, boven de deur gedateerd 1777.
ID: 36134 | Bouwkundig element
Provinciebaan 22-24 (Gavere)
De Tarandusmolen is een stenen olie- en korenwindmolen, later louter korenwindmolen van het type bovenkruier, grondzeiler, oorspronkelijk met zetelkap, door middel van muurankers gedateerd 1771. Aan de straat ligt de voormalige molenaarswoning, vernieuwd na 1914. Symmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder een zadeldak.
ID: 36061 | Bouwkundig element
Steenweg 52 (Gavere)
Zogenaamd naar de brouwersfamilie Boeykens die het huis en de erachter gelegen brouwerijgebouwen lieten oprichten. Fraai herenhuis in Lodewijk XVI-stijl met jaartal 1781 in de deurwaaier. Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde voorgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met drie houten dakkapellen. Poorttravee met korfboogpoort. In de tuin: arduinen grenspalen van de kasselrij van Oudenaarde, Oudburg en Aalst, gedateerd 1785.
ID: 36062 | Bouwkundig element
Steenweg 58 (Gavere)
Rijhuis met gecementeerde voorgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit overgang 18de - 19de eeuw. Deuromlijsting met Toscaanse pilasters onder een eenvoudig hoofdgestel en kroonlijst.
ID: 36195 | Bouwkundig element
Wannegatstraat 9 (Gavere)
Achterin gelegen boerenwoning met ruim voorerf links en rechts begrensd door stallen en aanhorigheden en met centraal ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Centrale 18de-eeuwse deuromlijsting: spiegelboogdeur in kwarthol beloop gevat in een rechthoekige vlakke en geblokte omlijsting met bekronende druiplijst en rozetjes in de zwikken.
ID: 300181 | Landschappelijk geheel
Geel (Geel), Meerhout (Meerhout), Mol (Mol)
“De Grote Nete en het paraboolduinencomplex tussen Meerhout en Geel” is gelegen in de Antwerpse Kempen op het grensgebied tussen de gemeentes Meerhout, Geel en Mol. Het landschapsbeeld dat we hier vandaag waarnemen, weerspiegelt verschillende tijdlagen en het diverse gebruik van het gebied door de mens. Momenteel is het een zeer afwisselend landschap: een uitgestrekt akkercomplex bij Bel, beboste duinen, waterplassen en moerassen, 19de-eeuwse rechtlijnige heideontginningen, de beekvallei van de Grote Nete, de vele houtkanten tussen de weilanden en de akkers, onverharde wegen, ... Vele structuren, patronen en elementen verwijzen naar het historische bodemgebruik. De grote afwisseling in landschapsbeelden maakt dit landschap esthetisch aantrekkelijk.
ID: 52464 | Bouwkundig element
Drossaardshoevedreef 4 (Geel)
Door de laatste Geelse drossaard als pachthoeve opgericht in het vierde kwart van de 18de eeuw. Alleenstaand woonstalhuis en parallelle, driebeukige Kempische schuur.
ID: 52403 | Bouwkundig element
Elsum (Geel)
Rechthoekige kapel van drie traveeën met driezijdige koorsluiting, onder leien zadeldak met polygonaal klokkentorentje onder klokvormige spits.