Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6633 resultaten


ID: 24428 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Baaisteeg 4 (Gent)
Hoekhuis met drie bouwlagen van respectievelijk vier en drie traveeën onder schilddak uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 25120 | Bouwkundig element

Hotel Piers de Raveschoot

Baaisteeg 5, Koningstraat 12 (Gent)
Herenhuis op U-vormige plattegrond, geboortehuis van Alfred Piers de Raveschoot burgemeester van Gent van 1819 tot 1825, later in gebruik als schoolgebouwen. Noordwestvleugel met voorgevel van oorspronkelijk negen, nu elf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, volgens archiefstukken daterend van 1742, opgetrokken in Lodewijk XIV-stijl. Noordoostelijke vleugel haaks op voorgevel met tuingevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping, onder zadeldak, uit de 17de eeuw; hoogstwaarschijnlijk nog oudere kern onder meer zichtbaar aan zijgevel in de Baaisteeg. Zuidoostelijke vleugel of voormalige stallen van vijf traveeën en twee bouwlagen met mansardedak, mogelijk uit midden 18de eeuw met verankerde bakstenen achtergevel in Baaisteeg.


ID: 26261 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Baarledorpstraat 24-26 (Gent)
Breedhuis van drie en vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), door middel van jaaranker in de rechter zijtuitgevel gedateerd 1759 (?).


ID: 26268 | Bouwkundig element

Boerenwoning Ganzenhof

Baarleveldestraat 120 (Gent)
Boerenwoning van oorspronkelijk vier traveeën onder gebogen zadeldak, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 19618 | Bouwkundig element

Donkere Poort, Sastehuis en Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe

Bachtenwalle 10, Prinsenhof 54-56, 141 (Gent)
Van het grootse omwalde en ommuurde kasteel Prinsenhof, dat in de loop van 14de-16de eeuw gegroeid was uit het verdwenen Hof ten Walle, rest slechts één van de drie poorten die toegang verleenden tot het voorhof, namelijk de Donkere Poort. Poortgebouw uit 15de-16de eeuw. Haaks en aansluitend herenhuis, zogenaamd Sastehuis, bij de binnengevel van de Donkere Poort circa 1750 opgetrokken op oudere overwelfde kelders. Voorts rechts van de poort voormalige brouwerij van twee bouwlagen, met stallen en koetshuizen op begane grond, opgericht begin 19de eeuw als Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe.


ID: 24430 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Ballenstraat, Haringsteeg (Gent)
Drie verdiepingen hoog hoekhuis met respectievelijk vijf en drie traveeën in verankerde voor- en zijgevel uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 24435 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Barrestraat 11 (Gent)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën waarvan de middelste hoger opgetrokken en bekroond is met driehoekig fronton met rocailleversiering onder zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 25508 | Bouwkundig element

Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek met oorlogsmonument

Baudelohof 6, Baudelostraat 50, Beverhoutplein 15-20, 22, Bibliotheekstraat 1-7, Ottogracht 4 (Gent)
Voormalige abdij van Baudeloo, later Koninklijk Atheneum en Stadsbibliotheek. Sinds 1259 bevond zich aan de Ottogracht een refugiehuis voor de cisterciënzers van de abdij van Baudeloo bij Sinaai. Vanaf 1602 werd het klooster uitgebreid en werd een nieuwe kapel gebouwd. Het merendeel van de kloostergebouwen is opgetrokken in de eerste helft van de 17de eeuw, uitbreidingen in de tweede helft 17de eeuw en 18de eeuw. Kloostercomplex omgevormd tot centrale school in 1797 en kapel tot Tempel der Rede. Van 1800 af bibliotheken van alle kloosters van de stad ondergebracht in de kapel en sinds 1819 tot circa 1935 getransformeerd tot universiteitsbibliotheek: ten behoeve van de bibliotheek werden ten zuiden van de kapel nieuwe gebouwen opgetrokken. Sinds 1832 wordt het oude klooster ingenomen door het Koninklijk Atheneum.


ID: 24463 | Bouwkundig element

Huis Toussyns

Baudelostraat 36 (Gent)
L-vormig herenhuis met hardstenen gevels; in 1781 in de Korte Ridderstraat gebouwd en bij het verdwijnen van deze straat overgebracht naar de Baudelostraat in 1907. Lijstgevels van twee traveeën, twee bouwlagen en een mansardedak met vier dakkapellen. Rijker uitgewerkte straatgevel met benadrukte bovenverdieping gemarkeerd door vlakke pilasters met Ionische kapitelen. Aanleunende portiek met rondboogvormige inrijpoort. De bijbouw, haaks op de eerste vleugel, heeft één travee van vier bouwlagen met een plat dak.


ID: 26276 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekstraat 25, 25A (Gent)
Lage boerenwoning, vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Ten westen aanleunend stalletje en ten zuiden ruime dwarsschuur onder zadeldak.