Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 26576 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Durmstraat 14 (Gent)
Begraasd voorerf toegankelijk via ijzeren hek tussen geschilderde bakstenen pijlers. Voormalig boerenhuis (ten westen) uit de tweede helft van de 18de eeuw, schuin ingeplant ten opzichte van de straat.


ID: 83704 | Bouwkundig element

Nieuw Convent

Edmond Boonenstraat 4-6, Hippoliet Lammensstraat 2-6 (Gent)
Nieuw Convent van het begijnhof Sint-Elisabeth, opgevat als een verankerde bak- en zandsteenbouw met trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, gedateerd 1660 via de muurankers. Rechts aanleunende reconstructies uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Linkerzijgevel van zeven traveeën en achtergevel uitgewerkt als een verankerde tuitgevel. Bakstenen zijaanbouw met zadeldak, gedateerd 1789 door middel van muurankers op de voorpuntgevel.


ID: 24634 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Edward Anseeleplein 1-2, 1A (Gent)
Breedhuizen van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevels oorspronkelijk beide opgetrokken in Lodewijk XVI-stijl in spiegelbeeld, volgens archiefstukken daterend van 1762. Het rechtse pand bewaart een brede schouderboogdeur, afgedekt met gebogen druiplijst en voorzien van een rocaillevormige cartouche boven de deur. De gevel van de linkse woning werd vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw aangepast. Linker zijgevel opgevat als een verankerde en beschilderde bakstenen puntgevel met muurvlechtingen. Aanbouw van twee bouwlagen en twee traveeën met bepleisterde lijstgevel in de Garensteeg.


ID: 26960 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Eedstraat 58 (Gent)
Achterin gelegen, heden opgeknapte boerenwoning met losse stallen en omhaagd erf toegankelijk via een ijzeren hek. Ten oosten, bakstenen woonhuis met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, op de sluitsteen van de deur gedateerd 1793. Ten noorden, ruime eind-18de-eeuwse stallen en ten zuiden, voormalig bakhuis.


ID: 20304 | Bouwkundig element

Herberg De Korenbloem

Ekkergemstraat 30 (Gent)
Vanouds herberg zogenaamd "De Korenbloem", bekend als vergaderplaats van de Sint-Jorisgilde, later nog vergaderlokaal van verschillende verenigingen uit de wijk. Breedhuis van zeven traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk daterend uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 20308 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Ekkergemstraat 56 (Gent)
Classicistisch herenhuis van drie bouwlagen onder zadeldak, volgens bouwaanvraag van 1797. Ontpleisterde lijstgevel met behouden arduinen rondboogpoort met kroonlijst.


ID: 20314 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Ekkergemstraat 84, Sint-Martensblindeken 2 (Gent)
Hoekhuis uit eind 18de eeuw. Twee bouwlagen hoog onder afgewolfd zadeldak. Verankerde voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 26322 | Bouwkundig element

Hoeven

Elshout 27, 31 (Gent)
Oude hoevetjes gelegen naast elkaar aan een veldweg doodlopend op de spoorweg, reeds voorkomend op de kaart van Ferraris (2de helft 18de eeuw), doch zonder te vermelden bijzonderheden.


ID: 26325 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Elshout 54 (Gent)
Langgestrekte hoeve met voorliggende boomgaard. Bakstenen boerenhuis op gecementeerde plint met eind 18de-eeuwse kern. Ten westen aanleunende dwarsschuur met grote inrijpoort.


ID: 24569 | Bouwkundig element

Herenhuizen met bijgebouwen

Emile Braunplein 15-20, 38-39 (Gent)
Neo-Lodewijk XVI-dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën met mansardedak; uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, opgetrokken, naar ontwerp van architect E. Neyrinck. Ruime binnentuin met oudere gebouwen. Noordzijde, aangebouwd tegen de achtergevel, een herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen uit midden 18de eeuw. Aan de oostzijde bevindt zich een haaks bijbouw (atelier) uit de 19de eeuw en aan de oost- en westzijde bijgebouwen uit midden 18de eeuw met voormalige stallen.