Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6633 resultaten


ID: 26600 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Afspanning In den groenen staek en omgeving

Groenestaakstraat 70, 70A (Gent)
De oude afspanning werd reeds als zodanig vermeld in 1784. Aan de straatkant bevindt zich een witgeschilderd bakstenen gebouw van één bouwlaag op gepikte plint met zadeldaken, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ernaast hekpijlers met ijzeren hek en afsluiting van erf met twee knotlindes. Ten oosten witgeschilderd wagenhuis, daterend van 1853. Bij de hoeve ligt een deels omhaagd weiland.


ID: 26601 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Groenestaakstraat 88 (Gent)
Voormalig boerenhuis met aanleunende stalvleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw. Achterin gelegen en met behouden bakstenen hekpijler met niskapel. Witgeschilderde voorgevel, naar het erf (zuiden) gericht, van drie traveeën onder vernieuwd zadeldak (pannen).


ID: 24831 | Bouwkundig element

Gekoppelde stadswoningen

Groentenmarkt 1-2 (Gent)
Twee rijhuizen van drie traveeën, vier bouwlagen onder een schilddak. Oorspronkelijk twee topgevels, vermoedelijk rond 1800 verhoogd, bepleisterd en veranderd in een lijstgevel met twee houten winkelpuien.


ID: 24837 | Bouwkundig element

Stadswoning

Groentenmarkt 12-13, Schuddevisstraatje 1 (Gent)
Huis met vier traveeën, vier bouwlagen en zadeldak. Bepleisterde en beschilderde voorgevel met rechthoekige vensters uit het vierde kwart van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Bakstenen achtergevel verwerkt met Doornikse kalksteen op de begane grond.


ID: 24833 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis

Groentenmarkt 4, Kortemunt 2, Pensmarkt 2 (Gent)
Ruim, drie bouwlagen hoog Lodewijk XVI-huis waarin oorspronkelijk zes woningen ondergebracht waren, onder een schilddak, gesticht door de prelaat van Sint-Pieters in 1785. Volledig gerestaureerd in het derde kwart van de 20ste eeuw. De bepleisterde voorgevel van vijftien traveeën vertoont een middenrisaliet van vijf traveeën met een bekronend driehoekig fronton. Gelijkaardige zijgevels van zes en vijf traveeën.


ID: 24834 | Bouwkundig element

Groot Vleeshuis en Galgenhuisje

Groentenmarkt 5-7, 11 (Gent)
Groot Vleeshuis, waarvan de plannen voor het huidige zandstenen gebouw dateren uit begin 15de eeuw naar ontwerp van stadsbouwmeester Gillis de Suttere ter vervanging van de eerste houten vleeshal. In 1449 vatte men achteraan in de hal de bouw aan van de kapel van de Heilige Hubertus en een sacristie of een vergaderzaal voor de nering der vleeshouwers. Nadien verder uitgebreid en verbouwd, huidige toestand dateert van de restauratie in 1912 onder leiding van E. Van Hamme. Voorgevel ten noorden met een merkwaardige trapgevel van twee traveeën en twee bouwlagen. Westelijke en oostelijke zijgevel van zestien traveeën. Tegen de oostgevel werden bij de restauratie de in 1884 gesloopte, 16de-eeuwse penshuisjes gedeeltelijk wederopgebouwd. Tegen de hoek van het Vleeshuis al in de middeleeuwen gebouwd cafeetje zogenaamd Galgenhuyseken, aangepast in 1783 en heden een bepleisterd en beschilderd hoekhuis van drie bouwlagen.


ID: 24835 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Groentenmarkt 9 (Gent)
Hoekhuis met drie bouwlagen en afgewolfd schilddak. Drie traveeën brede voorgevel met ordonnantie uit het vierde kwart van de 18de eeuw en met een bepleisterde en verankerde lijstgevel. Bepleisterde zijgevel van vijf traveeën aan de Leie. Oudere kern opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 26656 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Groenvinkstraat 64 (Gent)
Voormalige boerenwoning uit eind 18de eeuw. Gelegen achter een rij arbeidershuizen. Opgesplitst in twee huizen: een dubbelhuis van drie traveeën (links) en een enkelhuis van twee traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat).


ID: 200796 | Bouwkundig element

Groot Kanon

Grootkanonplein (Gent)
Het Groot Kanon, ook bekend of vermeld onder de naam Grote of Dulle Griet en Rode Duivel, is een volledig gesmeed kanon bestaande uit een loop en een kamer van gesmede banden. Vermoedelijk geschut midden 15de eeuw vervaardigd voor de hertogen van Bourgondië, en op grond van de gelijkenis met het in Edinburg bewaarde kanon waarschijnlijk eveneens te Bergen vervaardigd. In 1783 werd het Groot Kanon op drie arduinen voetstukken geplaatst, versierd met festoenen, op het pleintje waar het nu nog steeds rust.


ID: 26962 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Grotesteenweg-Noord 9 (Gent)
Behouden achterin gelegen boerenhuisje met omhaagde voortuin; vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig aan de straat), daterend uit tweede helft 18de eeuw.