Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 862 | Bouwkundig element

Hoeve Onder de Linden

Bovenstraat 19 (Hoeselt)
Voorheen belangrijke, gesloten hoeve uit de 17de eeuw, in de eerste helft van de 19de eeuw reeds gereduceerd tot zijn huidige L-vorm.


ID: 861 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Bovenstraat 2 (Hoeselt)
Hoeve uit eind 18de - begin 19de eeuw, reeds afgebeeld in de Atlas der Buurtwegen van 1844. Alleen het woonhuis bleef in zijn oorspronkelijke vorm bewaard.


ID: 775 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolen op de Demer en omgeving

Broekstraat 22 (Hoeselt)
Molensite die minstens teruggaat tot de 15de eeuw. Voorheen een volmolen, vervolgens een graanmolen, thans buiten bedrijf. Gebouwencomplex in losse schikking, de gebouwen, op de oude molenaarswoning na, dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rondom de molen ligt een overwegend open en nat landschap met grasland en ruigte. Dijklichamen, geultjes en de molengracht zijn relicten van het watermolenlandschap.


ID: 777 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus

Dorpsstraat (Hoeselt)
Van het oorspronkelijke, preromaanse gebouw uit de 10de eeuw rest de onderste geleding van de toren. Het schip dateert van 1770. Deze oorspronkelijke zaalkerk werd vergroot in 1896 en 1931 naar ontwerp van M. Christiaens tot het huidige basilicale gebouw.


ID: 781 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Ter Borch en park

Dorpsstraat 18 (Hoeselt)
Op een site die minstens teruggaat tot het midden van de 14de eeuw rest nog de zogenaamde Bethaniatoren, restant van een vierkant waterkasteel uit 1622.  Het goed omvat naast de overblijfselen van het kasteel Ter Borch, de 18de-eeuwse gebouwen van het kasteel Brouckmans (poortgebouw en woning), de laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse klooster- en schoolgebouwen, het weeshuis, de kapel, de aalmoezenierswoning en het park.


ID: 787 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhoeve met herenboerenpark

Dorpsstraat 49 (Hoeselt)
Herenhoeve uit de eerste helft van de 17de eeuw met gebouwen in Maasstijl en met laat-classicistische verbouwingen van 1788. Bijhorend herenboerenpark uit het midden van de 19de eeuw, met beeldbepalende muur en bomen, belangrijk hekwerk en moestuin op de oude site.


ID: 795 | Bouwkundig element

Wapensteen

Goosstraat (Hoeselt)
Midden 18de-eeuwse, mergelstenen wapensteen in rococostijl, ingemetseld in een recente muur.


ID: 790 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Groenstraat 4 (Hoeselt)
Gesloten hoeve, naar verluidt een voormalige afspanning; gedateerd 1789 op de deurlatei.


ID: 809 | Bouwkundig element

Lindekapel

Lindekapelstraat 67 (Hoeselt)
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw, vereerd als Onze-Lieve-Vouw van Bijstand of Behoudenis der Kranken, gelegen aan de weg die Hoeselt met Alt-Hoeselt verbindt.


ID: 837 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Lindenhof met park

Lindenhofstraat 2 (Hoeselt)
Overblijvende, later aangepaste woonvleugel van een tot de 17de eeuw opklimmende gesloten hoeve, bij de gesloopte dorpskerk. Eenvoudig park met enkele fraaie bomen en een mooi reliëf, aangelegd kort voor de Eerste Wereldoorlog.