Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6632 resultaten


ID: 6310 | Bouwkundig element

Winkelhuis in neoclassicistische stijl met 18de-eeuws Mariabeeld

Wiegstraat 3 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Ernest Nelemans, naar een ontwerp door de aannemer Joannes Franciscus Claes uit 1901. Bij de heropbouw van het pand werd het bestaande, 18de-eeuwse Mariabeeld in de nieuwe gevel geïntegreerd.


ID: 4723 | Bouwkundig element

Cleyn Brantijser

Wolstraat 2-4 (Antwerpen)
Complex herenhuis met traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, en een aangepast gevelfront gemarkeerd door een rococopoort uit het midden van de 18de eeuw.


ID: 4716 | Bouwkundig element

Winkelhuis in neoclassicistische stijl met Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Wolstraat 23 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Wolstraat en Coppenolstraat, gebouwd in opdracht van Jules Meeûs naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1890. Onze-Lieve-Vrouwebeeld uit 1787.


ID: 4721 | Bouwkundig element

Traditioneel diephuis met laatclassicistisch achterhuis

Wolstraat 45 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en in de eerste helft van de 19de eeuw werd aangepast met een neoclassicistische lijstgevel. Laatclassicistisch achterhuis van omstreeks 1790 op de binnenplaats.


ID: 4735 | Bouwkundig element

Burgerhuis in rococostijl

Zand 1 (Antwerpen)
Burgerhuis met dubbelhuisopstand in rococostijl, uit het derde kwart van de 18de eeuw, met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw.


ID: 81600 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Butsegem 2 (Anzegem)
De Atlas der Buurtwegen (circa 1846) beeldt een hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond het erf, af. Dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak. In kern is de woning van 1759. Aan de Bevrijdingsstraat 18de-eeuws poortgebouw met aansluitende stalvleugel. Geïntegreerd bakhuisje; poortgebouw.


ID: 81601 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Elsbroek 6 (Anzegem)
Aan de straat gelegen laat 18de-eeuws boerenarbeiderswoning met typerende vlechtingen in de zijgevel en vensters onder druiplijstje. Vermoedelijke aangepast in begin 20ste eeuw, zie lateien vensters straatgevel.


ID: 92253 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Mattheus

Gijzelbrechtegemstraat (Anzegem)
Het orgel werd in 1760 gebouwd in de kerk van Wakken; het werk kan vrij zeker toegeschreven worden aan de gebroeders De Rijckere. Orgelmaker Charles-Louis van Houtte bouwde in 1852 een nieuw orgel in Wakken en plaatste het oud orgel over naar Gijzelbrechtegem.


ID: 81409 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grote Leiestraat 104 (Anzegem)
Aan de straat gelegen hoeve met laat 18de-eeuwse of vroeg 19de-eeuwse kern. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een verhard erf. rftoegang gemarkeerd door ijzeren hek en lindeboom. Ten noorden het woonhuis, ten oosten klein stalletje, schuur ten zuiden.


ID: 81542 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Ingooigemplaats 5 (Anzegem)
Vrijstaand, beeldbepalend gelegen herenhuis met aangesloten dienstgebouw uit 1778, dwars op de straat ingeplant. Toegang gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ijzeren hek; tweede toegang langs de woning eveneens met ijzeren hek. Geheel aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje en omringd door een tuin met beuken en verschillende fruitbomen. Dubbelhuis met evenwichtig opgebouwde, verankerde witbeschilderde bakstenen lijstgevel op gepikte plint; volume van van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog opgaand pannen zadeldak. Witbeschilderd, vermoedelijk 18de-eeuws dienstgebouw op gepikte plint, met moutast in het interieur.