Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 9961 | Bouwkundig element

Dorpswoning van 1788

Markt 52 (Berlaar)
Woning met gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel.


ID: 9965 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Markt 80-81 (Berlaar)
Recent grondig gerestaureerd huis met mogelijk kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 10046 | Bouwkundig element

Gasthof den Engel

Rameyenstraat 8 (Berlaar)
Langgestrekte hoeve, schuin ingeplant ten opzichte van de rooilijn, op grotendeels omhaagd terrein, met moestuin ten zuiden.


ID: 9989 | Bouwkundig element

Hoeve

Smidstraat 264 (Berlaar)
Verzorgd laat-18de-eeuws hoevecomplex, gelegen op niet afgebakend terrein, nabij de spoorweg Antwerpen - Aarschot.


ID: 10013 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Steenbeek 48 (Berlaar)
Langgestrekte hoeve uit het vierde kwart van de 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw, en mogelijk met oudere kern.


ID: 10015 | Bouwkundig element

Hoeve Pauwenberghoeve

Vruchtelei 47 (Berlaar)
Omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, in kern mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw, heden met uitzicht uit de tweede helft van de 18de eeuw, gedeeltelijk herbouwd en vergroot in 1872.


ID: 135203 | Landschappelijk geheel

Oude Scheldemeander van Overmere-Donk en Berlare Broek

Berlare, Overmere, Uitbergen (Berlare), Wichelen (Wichelen)
Het gebied ‘Oude Scheldemeander van Overmere-Donk en Berlare Broek’ omvat een (afgesneden) paleomeander van de Schelde gelegen op de linkeroever van de Schelde. Deze meander is heel goed herkenbaar in het landschap omdat door de lage ligging van de meander het om zeer natte gebieden gaat waar veen kon groeien en later ook veenwinning plaatsvond. De waterplassen die hierbij ontstonden volgen de oude meander en benadrukken deze vorm. Het deelgebied Turfput en Het Broek bevinden zich respectievelijk ten noorden en westen van Berlare. Ze vormen samen een ongeveer 300 meter brede en 5 kilometer lange, sikkelvormige strook tussen Berlare-Sluis en Overmere-Donk. In dezelfde meander ten zuidwesten van Berlare ligt het Donkmeer, ook gekend als Overmere-Donk, waar een goed bewaarde eendenkooi ligt.


ID: 84664 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Berlare

Dorp 1 (Berlare)
Kasteel centraal gelegen in de dorpskern, met kasteelpark in landschapsstijl met dreven, bos, moestuin en vijverpartijen met ijzeren brug. Kasteel in 1722 heropgebouwd, waarschijnlijk op het puin of de resten van het voorgaande kasteel. De twee parallelle dienstgebouwen aan het voorplein van het kasteel kwamen gezien hun rococostijl waarschijnlijk pas in het midden of derde kwart van de 18de eeuw tot stand. De noordelijke dienstvleugel met de koetsierswoning, paardenstal en hovenierswoning, de zuidelijke vleugel met een werkplaats, het wagenhuis, de woning van de paardenknecht en een paardenstal met zadelkamer.


ID: 84667 | Bouwkundig element

Herenhuis met tuin

Dorp 2 (Berlare)
Vrijstaand herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw en gelegen in grote tuin, tegenover het kasteel van Berlare. Oorspronkelijk huis met de twee bijgebouwen in U-vormige opstelling; de twee bijgebouwen werden in de jaren 1920 gesloopt en in 2001 heropgebouwd.


ID: 84709 | Bouwkundig element

Donkkapel

Kapelleplein (Berlare)
De kapel zou minstens opklimmen tot begin 14de eeuw met mogelijke vergroting of heropbouw in de 15de eeuw. Heden lichtgeel gekaleide kapel op gepikte plint, opgetrokken van kalkzandsteen met verwerking van arduin voor de omlijstingen van de muuropeningen en de afwerking van de geveltop. Het uitzicht van de huidige voorgevel dateert van 1774.