6632 resultaten
ID: 84228 | Bouwkundig element
Kerkstraat 142 (Berlare)
Zuidelijk gerichte lange boerenwoning, teruggaand op twee woningen opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde ontpleisterde baksteenbouw van zes traveeën, onder pannen zadeldak met linker aandak. Ten oosten langs de straatzijde gelegen lage en lange bakstenen stalvleugel in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, naar verluidt daterend van 1796.
ID: 84060 | Bouwkundig element
Lindestraat 79 (Berlare)
Hoeve opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw met haaks op de straat ingeplante boerenwoning en bijhorend bedrijfsgebouw parallel aan de straat, beide deel uitmakend van een constructie in L-vorm. In de oksel werd het gedeelte met bakoven, aardappelkelder en schuurpoort gesloopt en vervangen door nieuwe woning begin jaren 1990.
ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.
ID: 84721 | Bouwkundig element
Overheet 24 (Berlare)
Voormalige semigesloten hoeve met minstens eind 18de-eeuwse kern, uitgebreid in 1869, 1938 en 1964 voornamelijk door vernieuwing en toevoeging van de bedrijfsgebouwen rondom het voorerf. Achterin parallel aan de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak afgewerkt met aandaken. Stalletje onder lessenaarsdak en grote bakstenen schuur van 1938.
ID: 84722 | Bouwkundig element
Overheet 30 (Berlare)
Hoeve waarvan het achterin gelegen boerenhuis al aangegeven is op het kadasterplan van 1810 en mogelijk nog opklimmend tot eind 18de eeuw. Verankerde bakstenen woning van vier traveeën. Laag vrijstaand bakhuis met houten bebording in de voorgeveltop.
ID: 84727 | Bouwkundig element
Sint Jobstraat (Berlare)
Rechthoekige wegkapel onder zadeldak, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw en mogelijk in kern of oorsprong teruggaand tot eind 18de eeuw, beschaduwd voorheen door vier taxusbomen, waarvan nu nog twee staand achter de kapel.
ID: 308304 | Bouwkundig element
Bertem (Bertem), Winksele (Herent)
Twee palen markeren de grens met het middeleeuwse rechtsgebied van de Leuvense schepenbank, ook wel 'kuip van Leuven' genoemd. In oorsprong gaat dit gebied terug op het middeleeuwse domein van de graven van Leuven. Deze twee afpalingen dateren van 1661-1667 en van 1783-1789.
ID: 41505 | Bouwkundig element
Jozef Ginisstraat 12 (Bertem)
Kleine, laat 18de- begin 19de-eeuwse hoeve gebouwd met baksteen van de streek.
ID: 41517 | Bouwkundig element
Kerkring 1 (Bertem)
Dubbelhuis met twee verdiepingen in navolging van de Louis XVI-stijl. Rechthoekige vensters afgezet met geprofileerd stucwerk, ramen met roedeverdeling.
ID: 41518 | Bouwkundig element
Kerkring 4 (Bertem)
Het Schepershuis is een statige woning uit de tweede helft van de 18de eeuw. De naam van de woning verwijst naar de schaapherder van het nabijgelegen kasteel van Leefdaal, die hier midden 19de eeuw woonde.