6632 resultaten
ID: 73946 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 4 (Brakel)
Voormalige Korootkapel van circa 1630, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Engelen en bijbehorend voormalig huis van de bedienaar der kapel. Volgens Atlas der buurtwegen van 1844-48 gereduceerd tot twee vleugels in L-vorm van kapel en woning; later uitgebreid met bedrijfsgebouwen tot hoeve van het semigesloten type. Baksteenbouw met verwerking van Henegouwse hardsteen, enigszins aangepast in de 19de en de 20ste eeuw.
ID: 73822 | Bouwkundig element
Kouterstraat 16-18 (Brakel)
Achterin hogergelegen en vrijstaand burgerhuis omsloten door lage muur met hekwerk, toegankelijk via ijzeren poort aan gemetste hekpijlers. Volgens historisch kaartmateriaal bebouwing minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, rechts verlengd met erker van rode en gele baksteen, links, extra travee en inkom.
ID: 43728 | Bouwkundig element
Leierwaarde 24 (Brakel)
Gesloten hoeve in overwegend gewitte baksteenbouw met resten van hout- en leembouw, wellicht nog deels opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw, blijkens onder meer bouwkenmerken uit de tweede helft van de 18de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw echter nog herhaaldelijk aangepast. Deels houten en lemen dwarsschuur onder laag reikend pannen zadeldak, gedateerd 1661.
ID: 73829 | Bouwkundig element
Marktplein 26 (Brakel)
Voormalige beenhouwerij en café, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw. Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak met gecementeerde en witgeschilderde, neoclassicistische lijstgevel op beschilderde hardstenen plint.
ID: 73831 | Bouwkundig element
Marktplein 5-6 (Brakel)
Brood-Banket Van Der Linden, voormalige herberg zogenaamd "In de Koornbloem bij Fr.Van De Weghe", voorheen "De Coornblomme". Tot 1838 eveneens vergaderruimte van gemeenteraad. In kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, mogelijk ouder. Huidig uitzicht uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.
ID: 73832 | Bouwkundig element
Marktplein 7 (Brakel)
Voormalige bierbrouwerij, in 1911 omgevormd tot klooster en school van de Broeders van Liefde. Classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.
ID: 74075 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Matrouwstraat 1 (Brakel)
Aanvankelijk een pastorie van één bouwlaag en acht traveeën opgericht in 1762. Volgens bewaarde plannen door architect Alphonse Vossaert vergroot in 1888 door toevoeging van één verdieping boven een groot deel van de woning en zijdelings aanbouw van dienstvertrekken. Pastorie gelegen in een ruime, beboomde siertuin.
ID: 73847 | Bouwkundig element
Neerstraat 24 (Brakel)
L-vormig complex met binnenplaats en grote tuin, in kern deel van groter geheel en volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In het eerste kwart van de 20ste eeuw bekleed met faiencetegels verwerkt in geometrische motieven, banden en hoekblokken in groene steen én tableaus met art-nouveau-inslag.
ID: 73854 | Bouwkundig element
Neerstraat 54 (Brakel)
Achterin gelegen herenhuis, naar verluidt gebouwd als hoeve en doktershuis circa 1793 in opdracht van dokter S. Van Den Dooren; volume gewijzigd in de tweede helft van de 19de eeuw met vergroting zijvleugels en zuidhoek van achterbouw + wellicht toevoeging huidige gevelbekleding. In achtertuin leegstaande wasserijgebouwen wellicht uit de eerste helft van de 20ste eeuw met zaagdaken en één schoorsteen.
ID: 73855 | Bouwkundig element
Neerstraat 56 (Brakel)
Monumentaal herenhuis volgens mondelinge overlevering opklimmend tot de 17de eeuw en volgens figuratieve kaarten minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Pseudovakwerk hernomen in tuinpaviljoen met pergola op zuilen, mogelijk verbouwing van paviljoen in het vierde kwart van de 19de eeuw; gelijkaardig tuinhuisje. Prachtig aangelegde landschapstuin