Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 760 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Remigius en kerkhof

Kerktorenstraat 1A (Bilzen)
Neoclassicistische pseudobasilica, gebouwd in 1862. Verhoging van de toren circa 1910 naar ontwerp van architect H. Martens; mogelijk dateert ook het transept uit deze periode. De kerk werd zwaar beschadigd in 1940 en nog tijdens de oorlog hersteld.


ID: 618 | Bouwkundig element

Hoeven De Zon en De Maan

Kleistraat 1, Zonhoevestraat 6, 10 (Bilzen)
Hoeven De Zon en De Maan liggen op de hoek van de Zonhoevestraat met de Kleistraat. Het complex werd opgetrokken in Maaslandse stijl. De kern dateert uit de eerste helft van de 17de eeuw. Beide hoeven werden in de loop van de 19de eeuw verbouwd.


ID: 553 | Bouwkundig element

Dekenij met oranjerie

Kloosterstraat 7 (Bilzen)
Voormalige pastorie. Gebouwd in 1840-1841 ter vervanging van de oude pastorie, gelegen in de Begijnhofstraat. De nieuwe pastorie werd gebouwd op het terrein waarop voorheen een hof van de Duitse Orde was gelegen.


ID: 554 | Bouwkundig element

Klooster en school van het Heilig Graf

Kloosterstraat 9 (Bilzen)
Bakstenen gebouw met octoganale, torenachtige uitbouw op de rechterhoek onder naaldspits.


ID: 732 | Bouwkundig element

Koetshuis

Koekoekstraat 4 (Bilzen)
Op deze plaats lag in de 18de eeuw een hoeve, op de Ferrariskaart (1771-1777) aangeduid als "Cense Hostert", en bestaande uit twee gebouwen. Van de gebouwen bleef slechts een voormalig koetshuis bewaard, waarschijnlijk daterend uit midden 19de eeuw, en thans ingericht als woonhuis.


ID: 557 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Leten 25 (Bilzen)
Gerestaureerde hoeve met losstaande bestanddelen, twee tegenover elkaar liggende gebouwen aan het erf, aan straatzijde door een ijzeren hek met voetgangersdoorgang afgesloten. De inplanting dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 558 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius

Markt 1A (Bilzen)
De oudste kerk op deze plaats was een houten zaalkerkje uit circa de 8ste of de 9de eeuw. Het werd later versteend door middel van een kernwerk van onbewerkte silexblokken, Romeinse tegulae of dakpannen, en brokken ijzerzandsteen, en voorzien van een parement van silexblokken.


ID: 708 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Martenslindestraat 35 (Bilzen)
Huis van vijf traveeën; en twee bouwlagen onder zadeldak, uit midden 19de eeuw. Bakstenen gebouw op een verhoogde begane grond.


ID: 525 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Merem 24 (Bilzen)
Hoeve met oude inplanting. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken. De korfboogvormige inrijpoort is op de sluitsteen gedateerd 1841.


ID: 526 | Bouwkundig element

Hoeve

Merem 26 (Bilzen)
Oude inplanting, het huidige woonhuisgedeelte als een langgestrekte hoeve. Thans U-vormige hoeve, de open zijde van het erf aan de straat gelegen en hier door middel van een ijzeren hek afgesloten. Mestvaalt centraal op het erf.