Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 74081 | Bouwkundig element

Burgerhuis met smidse

Steenweg 69 (Brakel)
Burgerhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, in begin 20ste eeuw aangepaste en vergrote kern uit tweede kwart 19de eeuw. Links smidse met schuifpoort onder pannen zadeldak wellicht opklimmend tot midden 19de eeuw.


ID: 73981 | Bouwkundig element

Kasteel d'Harveng

Tamelbroekstraat 16 (Brakel)
Aanvankelijk blokvormig herenhuis; onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd in 1845; eind 19de eeuw aangepast met aanbouw toren tegen voorgevel. Aanhorigheden met koetshuis en paardenstallen omvatten twee gebouwen aan weerszij van het kasteel onder schilddak. Bakstenen ommuring van omringend vroeger kasteelpark aan de straat tegenover het kasteel onderbroken door ijzeren hekwerk; fraai centraal openzwaaiend hek aan ijzeren hekpijlers.


ID: 133186 | Landschappelijk element

Solitaire taxus

Terbeken (Brakel)
De taxus op stam heeft een compacte kruin. De boom staat om een driehoekig en klein kadastraal perceel, op het kruispunt van enkele onverharde wegen. Reeds op de Kabinetskaart de Ferraris was op deze plaats een boom te zien. Op de kaart van Vandermaelen staat op deze locatie geen boom meer ingetekend maar wel een kapel. Mogelijk hoorde deze boom bij een kapel of was het een kapelboom.


ID: 73893 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Twaalfbunderstraat 4 (Brakel)
Hoeve, teruggaand op een minstens tot het eerste kwart van de 19de eeuw opklimmend L-vormig complex; verbouwde en jongere bakstenen bedrijfsgebouwen rondom gebetonneerd erf.


ID: 74055 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg

Twaalfbunderstraat 53 (Brakel)
Voormalige hoeve en naar verluidt minstens sinds 1850 herberg. Voorheen een boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag, minstens opklimmend tot midden 19de eeuw en mogelijk teruggaand op ouder huis; verlengd met één travee en vergroot tot woning van anderhalve bouwlaag in begin 20ste eeuw, bovenverdieping nog verhoogd in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Rechts oorspronkelijk bijbehorende Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd in 1906.


ID: 73900 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Valkenstraat 97 (Brakel)
Woonhuis met ommuurd en met hekwerk afgesloten voortuin.


ID: 89684 | Bouwkundig element

Verrebeekmolen

Verrebeke (Brakel)
De Verrebeekmolen is een laat 18de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier waarvan de sterk conische ronde molenkuip afgedekt is door een streekeigen uidak. Tussen 1994 en 1996 werd de molen volledig ontmanteld en heropgebouwd door de firma 't Gebinte Molenbouw naar plannen van architect F. Ponnet.


ID: 74057 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vissegem 16 (Brakel)
Gesloten hoeve, ingeplant aan de straat, nog deels minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Toegangspoort met doorrit opgenomen midden in de gewitte bakstenen bedrijfsvleugel met stallen aan de straat. Rechts naast poort uitgespaard rechthoekig gevelnisje.


ID: 73905 | Bouwkundig element

Ensemble van twee boerenarbeiderswoningen

Watermolenstraat 2-4 (Brakel)
Heden ensemble van twee boerenarbeidershuisjes ten noordoosten van voormalige herberg en bakkerij zogenaamd "In de Brusselsche Poort".


ID: 73907 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Wielendaalstraat 17 (Brakel)
Aan straat gelegen voormalige hoeve met L-vormige aanleg, thans woonhuis. Volgens kadasterarchief boerenarbeidershuisje minstens tot het eerste kwart van de 19de eeuw opklimmend, in het eerste kwart van de 20ste eeuw in westelijke richting, onder meer met dwarsschuur, vergroot.