Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9660 resultaten


ID: 70796 | Bouwkundig element

Kleine woning

Witte Torenwal 21 (Bree)
Kleine woning uit de eerste helft van de 19de eeuw. Breedhuis van het enkelhuistype, twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. De haakse aanbouw aan de Witte Torenwal dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 71047 | Bouwkundig element

Bruggenwachterwoning

Ziepstraat 44 (Bree)
Voormalige brugwachterwoning bij de Zuid-Willemsvaart, uit het midden van de 19de eeuw. Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en één bouwlaag onder mank zadeldak.


ID: 82113 | Bouwkundig element

Gevangenis 't Pandreitje

't Pand 16, Gevangenisstraat 10 (Brugge)
Voormalige gevangenis zogenaamd "'t Pandreitje", in 1992 haast volledig gesloopt. Sinds 2000-2002 vervangen door woonproject bestaande uit 75 stadswoningen en appartementen, ondergrondse garage naar ontwerp van architecten Haverhals-Heylen (Antwerpen); doorheen het voormalige grondgebied lopen vier nieuwe, autovrije straten met name Diamantslijpers-, Goudsmeden-, Beeldenmakersstraat en Koudemarkt.


ID: 29857 | Bouwkundig element

Ensemble in neoclassicistische stijl

't Zand 18-21 (Brugge)
Het ensemble van neoclassicistische monumentale panden maakt deel uit van een niet volledig gerealiseerd totaalconcept. In 1838 ontwierp stadsarchitect Jean Brunon Rudd deze uniforme, neoclassicistische gevelwand voor ’t Zand.Het ensemble van neoclassicistische monumentale panden maakt deel uit van een niet volledig gerealiseerd totaalconcept. In 1838 ontwierp stadsarchitect Jean Brunon Rudd deze uniforme, neoclassicistische gevelwand voor ’t Zand. Vier panden werden gerealiseerd, waaronder het hotel Le Singe d'Or, hotel Graaf van Vlaanderen en de panden op nummer 20 en 21.


ID: 29853 | Bouwkundig element

Stadswoning

't Zand 2 (Brugge)
Oorspronkelijk breedhuis met aangebouwd diephuis. Oudere kern en toegevoegde derde bouwlaag.


ID: 29858 | Bouwkundig element

Stadswoningen met winkelpui

't Zand 22-23, 24 (Brugge)
Rijhuizen met bepleisterde en beschilderde gevels uit de eerste helft van de 19de eeuw met latere aanpassingen.


ID: 29854 | Bouwkundig element

Burgerhuis

't Zand 3 (Brugge)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gebouwd op de voormalige trap naar Speelmansrei, zie Marcus Gerards (1562). Lijstgevel, voorheen met dubbelhuisopstand, naar verluidt voorheen gedateerd 1776 in het driehoekige fronton.


ID: 82288 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Van der Ghote bij de brouwerij 't Zweerd

't Zweerd 2-8 (Brugge)
Voormalige brouwerswoning Van der Ghote bij de brouwerij 't Zweerd. Herenhuis van het dubbelhuistype, volume met vijf/vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, mogelijk oudere kern. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met latere neoclassicistische versiering, oorspronkelijk twee bouwlagen, verhoogd met derde in 1822. De rondboogpoorten links van de woning zijn restanten van de magazijnen en remises van de brouwerij, gebouwd in 1830.


ID: 77234 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Broeke

Aardenburgseweg 215 (Brugge)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf met boomgaard en poel. De datum "1849" aan de zuidgevel van het woonhuis duidt wellicht op een verbouwing van een ouder pand.


ID: 29218 | Bouwkundig element

Poortersloge

Academiestraat 18 (Brugge)
Vergaderplaats van de Brugse poorters opgetrokken begin 15de eeuw als een grosso modo vrijstaand hoekpand in laatgotische stijl met typerende beeldnissen. Circa 1900 vond een historiserende restauratie plaats naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Constructie van Balegemse zandsteen op trapezoïdale plattegrond; achtergevel met centrale, deels ingebouwde veelzijdige, slanke traptoren van vijf bouwlagen. Oorspronkelijk vijf traveeën en rechts twee traveeën van circa 1900, souterrain en twee bouwlagen onder leien zadeldak met houten dakkapellen. Linker zijgevel van drie traveeën met puntgevel.