Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9660 resultaten


ID: 83072 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Torenbrug 1 (Brugge)
Monumentaal hoekpand, bestaande uit een diephuis, een breedhuis en een tuinvleugel. Het diephuis aan de Gouden-Handrei gaat mogelijk terug tot circa 1300, zie kelder. Circa 1500 wordt het huis verbouwd: het breedhuis aan de straatkant wordt waarschijnlijk dan toegevoegd. Omstreeks 1834 werd het diephuis wellicht met één bouwlaag verhoogd en de gevels verbouwd zie huidige toestand. Haaks op het breedhuis staat een tuinvleugel, mogelijk met middeleeuwse kern zie kelder maar verhoogd tijdens het interbellum. Dubbelhuistype op L-vormige plattegrond van vijf en vijf traveeën onder zadeldaken, al dan niet afgewolfd. Verankerde, witbeschilderde bakstenen lijstgevels.


ID: 77873 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Torhoutse Steenweg 603 (Brugge)
Voormalige hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken.


ID: 29851 | Bouwkundig element

Stadswoning In Sint-Jacob

Twijnstraat 13 (Brugge)
Huis met in 1839 verbouwde voorpuntgevel. Oude 13de-eeuwse kern in de loop van de 14de eeuw verbouwd: onder meer toevoegen van bouwvolume links met trappenhuis. 1999: "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architecten K. Lantsoght en G. Vandenabeele (Brugge).


ID: 29852 | Bouwkundig element

Stadswoning De Vergulde Fontein

Twijnstraat 15 (Brugge)
Lijstgevel van 1839, soortgelijk aan deze van In Sint-Jacob.


ID: 29849 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis met poortgebouw

Twijnstraat 6-8 (Brugge)
Classicistisch herenhuis van vermoedelijk 1764 volgens steen in kelder met volgend inschrift: "Dese vauten / syn / doen maecken / door / IOr Charles ALBt / Vander Beke / de cringen etc / 1764".


ID: 29850 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Twijnstraat 7 (Brugge)
Samenstel van twee panden. Linker pand, barok diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder twee zadeldaken. Trapgevel met cartouches anno/ 1628. Rechter lijstgevel met enkelhuisopstand van 1847 als verbouwing van 17de-eeuwse tuitgevel.


ID: 79825 | Bouwkundig element

Hoeve Wulfsberge

Uitkerkestraat 4 (Brugge)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen binnen een deels behouden dubbele omwalling, een deels gekasseid erf met centraal een mestvaalt. De oorsprong van de hoeve zou kunnen teruggaan tot de Frankische tijd. Staat aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571), op de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) vermeld als "Wilsberge". Toegankelijk via een lange dreef. Aan het begin van de dreef aanwezigheid van een klein kapelletje.


ID: 57889 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ten Poele

Vaartstraat 51 (Brugge)
De naam van het domein houdt verband met de eerste eigenaar Jan van de Poele die reeds in 1365 als eigenaar wordt vermeld. Het kasteel ligt in een dubbel omwald domein. Het hoofdgebouw, palend aan de omwalling heeft een rechthoekige plattegrond en telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddaken. Het bijgebouw van twee traveeën en één bouwlaag was vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als portierswoning. Voormalige stallen van 1896. Verder nog laag gebouw met daaraan verbonden een ijskelder. Buiten de omwalling in het publieke park een belvedère of gloriëtte.


ID: 77526 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Veltem

Veltemweg 35 (Brugge)
Bos- en parkgebied van de voormalige kasteelsite "Veltem". Van de oude kasteelgebouwen blijft niets bewaard. In het bos zijn nog enkele sporen van de vroegere situatie herkenbaar. De grote, tweede omwalling is nog gedeeltelijk bewaard aan de west- en zuidkant, de vijver achter het Interbad is een restant van de kleine omwalling. Een kathedrale beukendreef leidt vanaf de Maalse Steenweg naar het Interbad (vroeger het kasteel). De grot, tevens ijskelder, is een grillig gevormde constructie met verschillende openingen.


ID: 83473 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Verbrand Nieuwland 27 (Brugge)
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Jaartal 1675 op de penanten van de bovenverdieping. Huidig uitzicht resultaat van verschillende wijzigingen. Verankerde beschilderde lijstgevel met getrapte top (8 treden + topstuk) boven de drie middentraveeën.