Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 44512 | Bouwkundig element

Drieskapelletje

Dries (Buggenhout)
Aan de zuidzijde van de Dries, tegenover de huidige Drietorensstraat, staat minstens sinds het begin van de 19de eeuw een kapelletje, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Gecementeerd en witgeschilderd bakstenen gebouwtje op gepikte plint onder rood pannen zadeldak.


ID: 44524 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dries 51 (Buggenhout)
Ontpleisterd bakstenen burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met oudere kern, in de rechter zijpuntgevel door middel van muurankers 1818 gedateerd. Volgens het kadasterarchief in zijn huidige vorm uitgebreid in 1861. Rechts typische afgeronde hoek met ezelsoor en aansluitende lagere vleugel met brede korfboogpoort.


ID: 44526 | Bouwkundig element

Parochielokaal 't Klokske

Dries 54 (Buggenhout)
Voormalige zondagsschool, thans Parochielokaal ’t Klokske. Haaks op de Dries, ten westen van de pastorietuin ingeplant bakstenen gebouw op grond van de kerkfabriek, volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1848 door pastoor J. Christiaens. Het pand werd integraal gereconstrueerd.


ID: 44514 | Bouwkundig element

Burgerhuis en magazijn

Dries 8-9 (Buggenhout)
Een begin 19de-eeuws langgestrekt gebouw werd in 1884 verbouwd tot het huidige burgerhuis met twee bouwlagen en kenmerkende dubbelhuisopstand en eigentijdse architecturale kenmerken. De rechtervleugel werd gebouwd als bureel in 1909 en is speelser uitgewerkt met een fraaie eclectische voorpuntgevel. Rechts van de ijzeren poort tussen vierkante gemetste pijlers op arduinen sokkel met schamppaaltjes werd eveneens circa 1910 het magazijn opgetrokken in dezelfde rode baksteen met zwarte banden.


ID: 87625 | Bouwkundig element

Hoeve

Genthof 14A (Buggenhout)
Hoeve met losstaande bestanddelen, ingeplant in U-vorm met ijzeren toegangshek tussen vierkante pijlers met dekplaat. Een tweede hek aan vierkante gemetste pijlers met dekplaat en bolornament en een bakstenen muur scheiden het hoevetje van het kasteeldomein. Boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot circa 1800.


ID: 44559 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Hauwerstraat 2 (Buggenhout)
Alleenstaande dorpswoning op de hoek met de Hanenstraat op het kruispunt vanouds genaamd d' Hoge Linde met de vierschaar of rechtbank van de heerlijkheid, nu met nieuwe Linde. Woning van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, in zijn huidige vorm volgens het kadasterarchief van 1850, ontstaan uit twee huisjes, in het bezit van de kerkfabriek.


ID: 44569 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat 101 (Buggenhout)
De Sint-Niklaaskerk is een driebeukige kerk van vijf traveeën met een kort transept en een vooruitspringende vierkante westtoren. Het koor heeft een driezijdige vlakke afsluiting en wordt aan beide zijden geflankeerd door een sacristie. In de noordwestelijke hoek tegen de gevels van de zijbeuk en de toren bevindt zich een doopkapel onder een lessenaarsdak.


ID: 44588 | Bouwkundig element

Kaashof

Mandekensstraat 121 (Buggenhout)
Omgrachte site met vroegere hovenierswoning, ingeplant ten oosten van het kasteel en eveneens toegankelijk via Genthof, vermoedelijk gebouwd circa 1800. Het voorerf is afgesloten door een deels gewitte bakstenen muur en één behouden vierkante hekpijler. Bakstenen woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak geflankeerd door lagere aanbouwsels.


ID: 44591 | Bouwkundig element

Landhuis Verhavert Stede met tuin

Maricolenweg 36 (Buggenhout)
Achterin, nog grotendeels binnen een rechthoekige omgrachting ingeplant landhuis, gebouwd in 1660 op de plaats van de abdijhoeve van de curtis, het bedrijfscentrum van Affligem. Oorspronkelijk gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen, vermoedelijk begin 18de eeuw uitgebreid met twee traveeën.


ID: 87628 | Bouwkundig element

Laad- en losplaats met herberg en winkel In de Nieuwe Kaai

Scheldestraat 8, Veerstraat 9 (Buggenhout)
Langgestrekt gebouw met één bouwlaag en zadeldak, met oude kern, opklimmend tot begin 19de eeuw, volgens het kadasterarchief circa 1880 deels heropgebouwd en uitgebreid met een kolenmagazijn in 1885.