Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 44597 | Bouwkundig element

Weiveldkapel

Stationsstraat (Buggenhout)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, opgericht op deze locatie naast de spoorweg in 1837 door de Belgische Spoorwegmaatschappij ter vervanging van de oude kapel die moest verdwijnen voor het spoorwegtracé van de lijn Mechelen-Dendermonde. Bakstenen kapel op gecementeerde plint, van twee traveeën met kleine halfronde apsis met bekronende oculus, samen met het voorportaal onder één zadeldak.


ID: 44543 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Nood-Gods

Vitsstraat (Buggenhout)
Kapel ingeplant op de hoek met de Veldstraat en de Dries, reeds opgetekend op de atlas der Buurtwegen van 1844 en toen volledig vrijstaand. Bakstenen kapel met vernieuwd parement en plint van breuksteen, onder pannen zadeldak met ijzeren kruis op de top.


ID: 308531 | Bouwkundig element

Belgisch-Nederlandse grenspaal 356

Lapscheure (Damme)
Belgisch-Nederlandse grenspaal 356 geplaatst in een bosrand langs de Rondweg bij Sluis.


ID: 308777 | Bouwkundig element

Belgisch-Nederlandse grenspaal 357

Lapscheure (Damme)
Belgisch-Nederlandse grenspaal 357 geplaatst in een akker langs de Rondweg bij Sluis.


ID: 78936 | Bouwkundig element

Hoeve

Antwerpse Heirweg 49 (Damme)
Hoeve opgetrokken volgens kadaster in 1848, pas geregistreerd in 1852. Boerenhuis gescheiden van de straat door laag omhaagde voortuin. Eénlagig dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen).


ID: 78938 | Bouwkundig element

Hoeve

Antwerpse Heirweg 55 (Damme)
Hoevetje gelegen op de grens met Donk-Maldegem, waarvan woonstalhuis opklimmend tot minimum de eerste helft van de 19de eeuw, zie reeds volume aan de straatzijde weergeven op het primitief kadasterplan (1834). Woonstalhuis, baksteenbouw onder licht overkragend zadeldak. Kleine beglaasde gevelnis Ten zuiden, dwarsschuur en ten oosten van het erf, vrijstaand bakhuis-zomerkeuken.


ID: 78649 | Bouwkundig element

Hoeve Bonem

Bonemstraat 1 (Damme)
Hoeve Bonem, gelegen in gelijknamige site waarvan de historiek teruggaat tot de 13de eeuw. Historische hoeve gelegen op terp als restant van het voormalige Hof Bonem, Hoeve van het langgeveltype opklimmend tot minimum de 17de eeuw, met losstaand bijgebouw (schuur/wagenhuis) uit het eerste kwart van de 19de eeuw aan zuidoostelijke zijde. Boerenhuis met aansluitende stalvleugel; vijver.


ID: 78650 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Branddijk 2 (Damme)
Hoeve met losstaande bestanddelen uit de eerste helft van de 19de eeuw. Rechte erfoprit en ijzeren toegangshek. Hoevegebouwen in U-vormige opstelling omheen deels verhard en beboomd erf met grasveld. Vernieuwd klein boerenhuis aan oostzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Stal en schuur.


ID: 79024 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Ede

Broekweg 3 (Damme)
Historische hoeve die minstens opklimt tot de 16de eeuw, zie aanduiding op de kaart van Pieter Pourbus van 1561-1571. Op het erf zijn resten van een omwalling bewaard. Langgestrekte hoeve met in de noordwestelijke hoek ingebouwd een ouder, hoger bestanddeel met mogelijk traditionele kern. Haaks hierop, een gele bakstenen dwarsschuur die in 1817 is opgetrokken.


ID: 78664 | Bouwkundig element

Hoeve d'Oude Schaapskooi

Damse Vaart West 6 (Damme)
Hoeve met 20ste-eeuws woonhuis en losstaande schuur met schaapstal uit eind 18de-begin 19de eeuw aan de westzijde van het erf. Eertijds behorend bij de "Sint-Christoffelhoeve". Schuur heropgebouwd in 1970 wegens vervallen toestand.