Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 38055 | Bouwkundig element

Villa Zonneschijn

Emiel Clauslaan 101 (Deinze)
Tussen de steenweg en de Leie gelegen landhuis, vermoedelijk gebouwd begin 19de eeuw door de Gentse industrieel Heyndrickx. Voormalig woonhuis en atelier van kunstschilder Emiel Claus. Na zijn dood tijdelijk museum.


ID: 38053 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Emiel Clauslaan 93 (Deinze)
Langgestrekt boerenarbeiderswoning met omhaagde voortuin en ijzeren hek. Verankerde witgekalkte gevels op gepikte plint, vijf + drie traveeën onder zadeldak, opklimmend tot de eerste helft van de 19dee eeuw.


ID: 38241 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Engelhoekstraat 31 (Deinze)
Boerenwoning van zeven traveeën uit de eerste helft van de 19de eeuw, gelegen ten noorden in het omhaagde en met gras begroeide voorerf met boomgaard afgesloten met rood ijzeren hek. Ten westen, recente stallen. Ten oosten, bakhuis van het samengestelde type.


ID: 35348 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Gaverstraat 4A (Deinze)
Langgestrekt hoevetje, opklimmend tot eind 18de of begin 19de eeuw. Naar zuiden georiënteerd, witgekalkt geveltje op gepikte plint van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Rechts en links aanleunende traveeën en stallen.


ID: 35466 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein te Velde

Gerolfsweg 4 (Deinze)
Kasteel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; zou volgens eigenaar opklimmen tot 16de eeuw, afgebrand en heropgebouwd in 1746. Park in landschappelijke met vijver en deels bewaarde omwalling. Verder nog: ijskelder, bakstenen paviljoentje in Moorse stijl, open prieeltje of gloriëtte aan de vijver, boerenwoning met gewitte gevel op gepikte plint en twee tegenover elkaar staande dienstgebouwen, vermoedelijk uit vierde kwart 19de eeuw.


ID: 35078 | Bouwkundig element

Herberg In de Bareele en Het Goedje

Graaf van Hoornestraat 49 (Deinze)
Aan de straat gelegen breedhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), uit begin 19de eeuw en verbouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 35086 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Graaf van Hoornestraat 92 (Deinze)
Achterin gelegen fraaie hoeve met lange oprit in boomgaard, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, met oudere kern (zie oude kaarten). IJzeren toegangshek tussen twee linden, links ervan waterplas.


ID: 35468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Radegondeparochie met tuin

Hammeken 23-25 (Deinze)
De pastorie werd omstreeks 1764 gebouwd in opdracht van de toenmalige pastoor, op de plaats van het oudheerlijke kasteel van Merendree. Toegankelijk via een dreef met ijzeren hek tussen beraapte overhoekse pijlers van baksteen en walbrugje naar ontwerp van architect Louis Minard van 1832. Omringend park en bewaarde circulaire omwalling. Fraai gebouw van heden vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 35235 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Philomena

Hansbekedorp (Deinze)
De kapel werd in opdracht van de heer van de Woestyne d' Hansbeke opgetrokken in 1848 in een empire getinte stijl. Rechthoekige bakstenen kapel met vijfzijdig afgesloten apsis onder leien dak. Open portaal gevormd door twee bepleisterde Toscaanse zuilen die een classicistisch hoofdgestel en driehoekig fronton dragen.


ID: 131381 | Landschappelijk element

Leilinden bij parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Hansbekedorp, Kerkakkerstraat (Deinze)
Op het voormalige kerkhof van de parochiekerk Sint-Petrus en Pauls bevindt zich een rij leilinden, bestaande uit Hollandse linde (Tilia x europaea), zomerlinde (Tilia platyphyllos) en winterlinde (Tilia cordata).