Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9660 resultaten


ID: 48263 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Ridderstraat 9 (Dendermonde)
Sober burgerhuis met vroeg 19de-eeuwse gevel en wellicht nog oudere kern. Rijhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Gecementeerde lijstgevel op vernieuwde blauwe hardstenen plint.


ID: 48523 | Bouwkundig element

Olieslagerswoning Wauman

Ringstraat 1 (Dendermonde)
Voormalige olieslagerswoning Wauman, later brouwerswoning de Waepenaert. Historisch in relatie tot de woning de Waepenaert en brouwerij de Waepenaert. Woning in kern minstens opklimmend tot de jaren 1830. Parallel aan de straat ingeplant gebouw met kleine voortuin. Burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil pannen zadeldak.


ID: 48472 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Schippersdijk 68 (Dendermonde)
Boerenarbeiderswoning, in 1835 gebouwd en in 1846 en 1886 vergroot. Aan de straat ingeplante woning van één bouwlaag en drie traveeën, en twee blinde traveeën, onder doorlopend zadeldak.


ID: 48908 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën en Sint-Jozef

Schoonaardebaan (Dendermonde)
Parochiekerk van circa 1830 in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect Jan Baptist Beeckman. De voorgevel van de kerk werd veel monumentaler en rijker uitgevoerd dan voorzien was in het voorontwerp. In 1857 werd het oorspronkelijke bouwvolume aan de oostzijde uitgebreid met een koor, sacristieën en een toren.


ID: 48699 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Schoonaardebaan 31 (Dendermonde)
Alleenstaand burgerhuis op de plaats van een voormalige, 18de-eeuwse of begin 19de-eeuwse afspanning met bijhorende landgebouwen, remise voor postkoetsen en stallen voor de paarden fungerende als stopplaats op de lijn Aalst - Lokeren.


ID: 48700 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën en Sint-Jozefparochie met tuin

Schoonaardebaan 56 (Dendermonde)
Pastorie naar ontwerp van architect Jan Baptist Beeckman, daterend van 1841 en omgevende tuin Vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; links aanpalende travee onder lessenaarsdak met haaks achteraan een lage aanbouw met galerij. Geplaveide toegangsweg, afgesloten door een fraai ijzeren hek met centrale kruisbekroning. Circa 1870-1871 wordt ook de remise gebouwd.


ID: 48701 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Schoonaardebaan 63 (Dendermonde)
Het primitief kadasterplan van 1829 toont op deze locatie een woning op L-vormig grondplan en een achtergelegen brouwerij. Brouwerswoning en site van de voormalige brouwerij G. Blancquaert. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, met links een bijkomende poorttravee. Aan de binnenplaats, maalderij bestaande uit drie aanpalende gebouwen, bijgebouw, bakstenen schoorsteen met ijzeren banden op een hoge vierkante onderbouw en schuur met centrale poort en rechthoekige staldeuren.


ID: 48284 | Bouwkundig element

Ensemble van twee burgerhuizen

Sint-Jorisgilde 1-3 (Dendermonde)
Ensemble van burgerhuizen gevormd door een hoekhuis en aansluitend rijhuis, teruggaand op herenwoning in empirestijl gebouwd in 1808. Onderkelderd hoekpand van twee en een halve bouwlaag met vier traveeën aan de Brusselsestraat, afgeschuinde hoektravee en zeven traveeën aan Sint Jorisgilde, onder afgewolfd zadeldak.


ID: 48972 | Bouwkundig element

Herenhuis Baillon

Sint-Jorisgilde 53 (Dendermonde)
Het hoekhuis heeft drie vrijstaande gevels en een ommuurd tuintje. Neoclassicistisch herenhuis op rechthoekig grondplan, toegankelijk via een poortje aan de tuinmuur. Het onderkelderde gebouw telt vier traveeën, twee en een halve bouwlaag onder een afgeplat schilddak met rookkanalen op de vier hoeken. Volgens kadastergegevens werd het in 1841 gebouwd.


ID: 48293 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Odulf

Sint-Onolfsdijk (Dendermonde)
Pittoresk gelegen landelijke bidplaats naast en parallel aan de verhoogde Scheldedijk. Volgens oude foto's was de kapel voorheen geflankeerd door twee dijkwoningen van één bouwlaag. Volgens de literatuur werd een gelijknamige kapel al vermeld in 1328. Tijdens de godsdiensttroebelen in 1579-1580 werd ze beschadigd. Pas in het begin van de 17de eeuw werd ze hersteld. Georiënteerde eenbeukige, bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond van vijf traveeën, onder zadeldak.