Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9660 resultaten


ID: 84554 | Bouwkundig element

Café aan de hoek met Nieuwstraat

Markegemstraat 66 (Dentergem)
Laag hoekhuis met de Nieuwstraat, voormalig café. Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Volgens kadastergegevens werd het huis verhoogd circa 1929 (dakconstructie?), het sierpleisterwerk kan eventueel uit die periode dateren.


ID: 84577 | Bouwkundig element

Stenen windmolen D'Hondt-Goethals

Molenstraat (Dentergem)
De windmolen D’Hondt-Goethals, doorgaans de Goethalsmolen genoemd, is gelegen in de dorpskom van Wakken en betreft een stenen stellingmolen met bijgebouw en onderaardse gang, gebouwd omstreeks 1830. Functioneel gaat het om een olie- en korenmolen.


ID: 84575 | Bouwkundig element

Directeurswoning en magazijnen

Molenstraat 21 (Dentergem)
Samenstel van directeurswoning en magazijnen gegroepeerd rond een kasseistraatje. Volgens het Primitief Kadaster (circa 1830) was hier tot 1843 een blauwselfabriek gevestigd. Halfvrijstaande, verankerde bakstenen herenwoning. Dubbelhuis (1889) van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Voorgevel van vijf traveeën, gebruik van arduin voor de plint, cordon en deuromlijsting. Rechterpand, dwars op de straat georiënteerd is witbeschilderd, in de voorgevel een kapelletje.


ID: 84602 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen 't Goed ter Planke

Ommegangstraat 1 (Dentergem)
De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Erftoegang via metalen hekken, bevestigd aan bakstenen pijlers, en een geasfalteerde oprit. Verankerde, bakstenen gebouwen gelegen rond een deels begraasd erf, 19de-eeuws uitzicht maar eventueel met oudere kern. Witbeschilderde en deels witbepleisterde gevels met imitatievoegen boven een gepekte plint en onder pannen zadeldak. Ten zuiden, dwarsschuur met wagenhuis.


ID: 84618 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oosthoekstraat 32 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen langs een doodlopende aftakking van de Oosthoekstraat. Dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, op de rechterzijgevel van het woonhuis met datum "18?2". S


ID: 84436 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Oostrozebekestraat 17 (Dentergem)
Boerenarbeiderswoning gelegen aan een inslag van de weg. Daterend van vóór het opmaken van het Primitief Kadasterplan (circa 1830), maar nog niet te zien op de kaart van Ferraris (1770-1778). Lage, verankerde bebouwing, bepleisterd en beschilderd met imitatievoegen. Steekboogvormige muuropeningen, voorzien van luiken.


ID: 84438 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Te Poorters

Oostrozebekestraat 27 (Dentergem)
Historische hoeve "Goed Te Poorters", gaat terug op een middeleeuwse omwalde site. Onverharde oprit met restanten van kasseibestrating, afgezet met bomen, toegang tot het erf, met aan de oostelijke zijde de schuur uit 1835, opgetrokken in baksteen, met een vernieuwde dakbedekking in golfplaten. Ten westen van de oprit bevindt zich het wagenkot uit 1951, met daarachter de 18de-eeuwse stal. In het noorden, staan een bakhuis in witbeschilderde baksteen en het woonhuis in witbeschilderde baksteen op een grijze plint. Paarden- en koeienstal.


ID: 84620 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Papegaaistraat 16 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, toegankelijk via een lange grinten oprit. Opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Het woonhuis bevindt zich ten noorden van de oprit. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een groene plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 84368 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen Hambosch hoek

Puymoortelstraat 18 (Dentergem)
Voormalige landarbeiderswoningen gegroepeerd rond een begraasd erf, gelegen op het einde van het doodlopende straatdeel van de Puymoortelstraat. Zogenaamd "HAMBOSCH HOEK" zie houten naambord, volgens zegsman slaat de (recent gegeven) naam op de omliggende landerijen. Naar verluidt waren dit oorspronkelijk drie wooneenheden, waarschijnlijk gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, aangepaste muuropeningen. Bakhuisje ten westen.


ID: 84442 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Hubertusstraat 6 (Dentergem)
Lage woning, eventueel de locatie van de voormalige herberg "De Dry Coninghen", zoals te zien in het landboek van C.P. Minne (1761). Gaat in ieder geval, ondanks verschillende verbouwingen, in kern terug tot voor 1830. Baksteenbouw onder zadeldak met bepleisterde gevel met imitatievoegen.