Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 48868 | Bouwkundig element

Arsenaal

Zuidlaan 36-38 (Dendermonde)
Bomvrij arsenaal van de vesting Dendermonde in de Wellingtonbarrière. Het bomvrij arsenaal op de huidige Zuidlaan, aan de vestingkant beschermd door de bastions VI en VII, werd gebouwd circa 1828 en is dwars ingeplant op een ommuurd terrein.


ID: 84417 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Adamstraat 8 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via onverharde oprit, afgezet met jonge berken. Reeds op de kaart van Ferraris (1770-1778) is bebouwing te zien, op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) bestaande uit een schuur en een woonhuis. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen.


ID: 84312 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 8 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een onverhard erf. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778), volgens mutatieschetsen van het kadaster ligt de hoeve in "Den put hoek" en wordt circa 1839 en 1876 uitgebreid. Toegankelijk via een oprit afgeboord met jonge linden. Verankerd bakstenen woonhuis met gecementeerde plint, zadeldak met grijze pannen. Segmentboogdeur en -vensters met nieuw schrijnwerk.


ID: 84468 | Bouwkundig element

Schoolhuis

Deinzestraat 14 (Dentergem)
Dubbelwoonst van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gebouwd in 1872 door aannemer Henri Baert uit Tielt, naar ontwerp van de Tieltse stadsarchitect Angelus De Lancker. Doet in de eerste plaats dienst als schoolhuis bij de in hetzelfde jaar opgetrokken gemeenteschool (thans verdwenen). Bruine bakstenen lijstgevel, geritmeerd door traveenissen met bovenaan een tandlijst.


ID: 84423 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Dentergemstraat 1 (Dentergem)
Oorspronkelijke bebouwing in de dorpskern, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. In 1877 werd dit huis betrokken door Charles-Louis van Melle, de tweede burgemeester van Markegem. Verankerde baksteenbouw, dubbelhuis dwars op de straat gelegen. Haaks op dit volume staat een tweede volume in baksteen met dichtgemetselde segmentboogvormige muuropeningen onder een pannen zadeldak, volgens kadaster opgetrokken circa 1893.


ID: 84515 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Kapellestraat 22 (Dentergem)
Hoekhuis met de Roterijstraat volgens het kadaster teruggaand tot circa 1840. Geboortehuis van de dichter Gwij Mandelinck zie bronzen gedenkplaat met opschrift. Twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde lijstgevel met imitatievoegen en paneelwerk op de borstweringen.


ID: 84519 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kapellestraat 47 (Dentergem)
Halfvrijstaand herenhuis, eventueel terugklimmend tot eind 18de-begin 19de eeuw. Staat op het Primitief Kadasterplan van circa 1830; het huis met achteraan een branderij is dan eigendom van Jan Minne, griffier te Wakken. In 1894 vermeldt het kadaster de aanwezigheid van een stoombrouwerij. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 84523 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wakken

Kasteeldreef 6-9 (Dentergem)
Kasteeldomein toegankelijk iva smalle rechte dreef met recente leilinden, aan straatzijde bakstenen hekpijlers. Voor het neoclassicistische kasteel van circa 1840 een open plaats met een schandpaal, ten noorden van de binnenplaats het voormalige koetshuis. Omwald kasteel met walgracht met boogbrug.


ID: 84479 | Bouwkundig element

Heilige Martinuskerk

Kerkplein (Dentergem)
Parochiekerk gelegen langs oude arm van de Leie met bijhorend kerkhof, omgeven door een bakstenen kerkhofmuur met smeedijzeren hekwerk. Georiënteerde driebeukige kerk, aan drie zijden omgeven door een rechthoekig kerkhof. In het westen, noorden en oosten is het kerkhof omgeven door smeedijzeren hek op bakstenen muurtjes, met dekstenen in Doornikse kalksteen, en gevat tussen bakstenen pijlers met arduinen dekstenen; het geheel op een arduinen plint. Mogelijk is de oorsprong van de Oeselgemse parochie terug te leiden tot het einde van de Karolingische tijd.


ID: 84343 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Markegemsesteenweg 149 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. Boerenhuis en stallingen gegroepeerd rond een begraasd erf, afgezet met een ligusterhaag. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Gedateerd "1840", zie gevelsteen op de oostelijke zijgevel maar eventueel met oudere (18de-eeuwse?) kern. Voorgevel met negen traveeën waarvan de linker wellicht ca. 1936 werden toegevoegd. Schuur en stal.