Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 8215 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huize Kluyskens met tuin

Dorpsstraat 52 (Erpe-Mere)
Neoclassicistsich getint huis met stalvleugel en omgevende siertuin, opgetrokken in opdracht van professor Kluyskens in de eerste helft van de 19de eeuw en aangekocht door E.H. F. Van De Putte; pastorie van 1864 tot 1903. Dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder schilddak met vorstkam.


ID: 8287 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Erondegemdorp (Erpe-Mere)
Altaar onder patronaat van abdij van Geraardsbergen sinds 1108. Pseudobasilicale kerk gelegen op een noordwestelijke helling met gotisch koor uit de 14de eeuw, kruisingstoren uit de 16de eeuw en schip gebouwd in 1846-1847. Calvarie aan de oostmuur.


ID: 8213 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Erpedorp (Erpe-Mere)
Neoclassicistische hallenkerk op een hoogte gelegen met deels bewaard kerkhof en omringende kerkhofmuur, opgetrokken in 1834 naar ontwerp van architect Johan Beeckman, dwars op de voormalige georiënteerde kerk uit de 14de tot de 16de eeuw die in 1827 gedeeltelijk werd gesloopt. Sacristieën van 1863 nar ontwerp van architect J.B. Goeminne. Ten noordwesten, twee hekpijlers met siervaas en trap.


ID: 8290 | Bouwkundig element

Gesloten hoevetje

Gentsesteenweg 376 (Erpe-Mere)
Hoevetje met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, uit de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenkoer met afgesnuite hoek en poort. Aan de straatkant, boerenwoning van het dubbelhuistype met zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Gebouw van baksteen met beraapte en geschilderde voorgevel met aflijnende getrapte baksteenfries.


ID: 8232 | Bouwkundig element

Gezondheidsbrouwerij

Gentsesteenweg 41 (Erpe-Mere)
Van de voormalige mouterij en brouwerij "Gezondheidsbrouwerij" (ontstaan circa 1835, de brouwerij stilgevallen na 1918, de mouterij in 1935) blijven enkel een aantal opslagplaatsen en het gebouw met de kiemvloeren der mouterij over.


ID: 8237 | Bouwkundig element

Watermolen Gotegemmolen

Gotegemstraat 1 (Erpe-Mere)
Nog in werking zijnde bovenslagmolen op de Molenbeek met ijzeren scheprad en sluis, voor het eerst vermeld in 1387; in 1808 worden molen en molenaarswoning herbouwd, in 1898 plaatsen van een stoommachine, circa 1900 plaatsen van een geklonken ijzeren bovenslagrad. Molenaarswoning in het verlengde van de molen onder afgewolfd zadeldak.


ID: 8312 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Keerstraat 255 (Erpe-Mere)
Vrij grote gesloten hoeve met witgeschilderde gebouwen op gepikte plint, diverse volumes, onder zadeldaken; gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer met vaalt. Inrijpoort opgenomen in de stalvleugel, melkhuisje met voetgangersdeurtje. Eénlaagse boerenwoning van het dubbelhuistype van zeven traveeën onder zadeldak, gedateerd 1823. In het voortuintje aan de straatkant, bakstenen Sint-Lambertuskapelletje onder zadeldak op rechthoekige plattegrond en driezijdige sluiting.


ID: 8295 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kuilstraat 1 (Erpe-Mere)
Huis gelegen in een bocht van de straat. Zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 8296 | Bouwkundig element

Hoeve

Kuilstraat 67 (Erpe-Mere)
Kleine semi-gesloten hoeve met witgeschilderde recente en oudere bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, op gepikte plint, gegroepeerd rondom een vierkante, deels gekasseide, deels gebetonneerde binnenkoer met binnentuintje.


ID: 8274 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Kwalestraat 27 (Erpe-Mere)
Vrij grote gesloten hoeve met gebouwen van diverse volumes gegroepeerd rondom een deels gekasseid, deels gebetonneerd erf. Ten noordoosten, inrijpoort opgenomen in de stalvleugel, rechts, overluifelde voetgangersdeur.