9660 resultaten
ID: 86587 | Bouwkundig element
Egemsesteenweg 53 (Tielt)
Historische hoeve "('t Groot) Goed ten Houtte", minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Losstaande hoevegebouwen in U-vormige schikking omheen deels verhard erf met centraal een notelaar. Aan noordzijde van het erf, woonhuis onder nieuw pannen zadeldak. Langgestrekte, verankerde witgekalkte eenlaagsbouw van negen traveeën, ingedeeld als meerwoonst. Aan westzijde, laag aangebouwd stalletje onder pannen lessenaarsdak. Aan oostzijde, bakstenen schuur- en stalvleugel onder zadeldak, vermoedelijk aangepast in de loop van de 20ste eeuw. Recentere bijgebouwen.
ID: 86595 | Bouwkundig element
Egemsesteenweg 98 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande bestanddelen en restant van walgracht aan de westzijde weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830); boomgaard aan oostzijde weergegeven op het gereduceerd kadasterplan van het Krijgsdepot (1853). Woonhuis (1870) ten oosten van het erf, in baksteenbouw met gepekte plint van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Ten noorden en zuiden van het erf, parallelle bakstenen schuur en stal.
ID: 86597 | Bouwkundig element
Ervestraat 10 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, doch mogelijk met oudere kern. Het woonhuis wordt in het interbellum uitgebreid. Lange oprit naar erf met losse verharding toegankelijk via metalen hek tussen betonnen pijlers. Aan noordzijde van het erf, eenlagig woonhuis met gecementeerde erfgevel onder zadeldak. Aan noordoostzijde, eenlaagse aangebouwde uitbreiding onder zadeldak met hogere nok. Parallelle verankerde bakstenen schuurstalvleugel en bakstenen bijgebouw onder zadeldak.
ID: 86596 | Bouwkundig element
Ervestraat 4 (Tielt)
Haaks op de straat ingeplante tweewoonst, gebouwd volgens kadaster in 1836 met enkele kleinere bijgebouwtjes aan de west- en zuidzijde. In de jaren 1920 wordt de tweewoonst verenigd tot één woonhuis. Langgestrekt eenlaagsvolume onder zadeldak. Aan westzijde, bepleisterde bakstenen aardappelkelder met rondboogtoegang.
ID: 86605 | Bouwkundig element
Felix D'Hoopstraat 20 (Tielt)
Burgerhuis met neobarokke en neoclassicistische inslag, samen met het naastgelegen herenhuis nummer 22 opgetrokken volgens kadaster in 1847 voor Karolus of Charles Hoste, graanhandelaar uit Tielt. Enkelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak met opvallend uitgewerkte halsgevel met in- en uitzwenkende top met oculus en bekronend fronton met vleugelstukken
ID: 86606 | Bouwkundig element
Felix D'Hoopstraat 22 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis, samen met het naastgelegen herenhuis nummer 20 opgetrokken volgens kadaster in 1847 voor Karolus of Charles Hoste, graanhandelaar uit Tielt. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Op uiterst linkse muurpenant, natuurstenen gedenkplaat geplaatst in 1989 op initiatief van de heemkundige kring De Roede van Tielt ter ere van enkele voormalige bewoners.
ID: 86626 | Bouwkundig element
Ganzebruggestraat 3 (Tielt)
Hoeve gelegen in de noordoostelijke bocht van de straat, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie woonhuis en schuurstalvleugel aan de straat weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1847), samen met twee kleine bijgebouwtjes op het erf die later worden afgebroken; boomgaard weergegeven op het gereduceerd kadasterplan van het Krijgsdepot (1853).
ID: 90032 | Bouwkundig element
Gentstraat 206 (Tielt)
Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie woonhuis met parallel bijgebouw en bakhuis weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) in de "sud herrenthoek", met als toenmalige eigenaar ridder Pieter Clemmen uit Gent.
ID: 86631 | Bouwkundig element
Goed te Karelsstraat 12 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Ten noorden van het omhaagde erf, verankerd eenlagig woonhuis onder zadeldak, met ten noorden klein haaks bakstenen stalletje.
ID: 86630 | Bouwkundig element
Goed te Karelsstraat 5 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Losstaande hoevegebouwen in U-vorm omheen erf met losse verharding en grasperk.