9660 resultaten
ID: 90051 | Bouwkundig element
Hulstboomstraat 2 (Tielt)
Hoeve aan de straat, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergave op de Atlas der Buurtwegen (1846) van woonhuis en haakse schuur, beide aangepast in de 20ste eeuw.
ID: 90052 | Bouwkundig element
Hulstboomstraat 9-11 (Tielt)
Eénlaagswoningen minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, als omvorming in 1837 van een bestaand huisje tot een driewoonst in opdracht van Petrus Duyck, pastoor uit Paulatem (Zwalm), pas in 1847 geregistreerd in het kadaster. Later omgevormd tot tweewoonst en gerenoveerd; nummer 11 zogenaamd "Een brokke te lande".
ID: 86681 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ieperstraat 15 (Tielt)
Dekenij van de Sint-Pieterskerk, met ommuurde tuin langsheen de Krommewalstraat en de Kistestraat. Neoclassicistisch hoekpand met vermoedelijk laat-18de-eeuwse kern en historiserend uitzicht met traditionele inslag na de verbouwing in 1934. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; afgeronde hoektravee. Baksteenbouw op hoge natuurstenen sokkel in kruisverband. Risaliserende lijstgevel verticaal afgelijnd door geblokte banden onder meer aan de hoeken.
ID: 86683 | Bouwkundig element
Ieperstraat 19 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis, later winkelhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is een groter L-vormig volume met bijgebouw langsheen de Kistestraat weergegeven op de plaats van de huidige nummers 19 en 21, in het bezit van brouwer Henri Strack. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel onder geschilderde houten kroonlijst. Muurankers.
ID: 86691 | Bouwkundig element
Ieperstraat 32 (Tielt)
School- en kloostercomplex Regina Pacis van de zusters apostolinen, bestaande uit diverse panden aan de straatzijde waarvan de oudste opklimmen tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 86694 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ieperstraat 42-48 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met empirekenmerken uit 1824 met aanpalend een koetshuis met afzonderlijke poort en een voormalige stalvleugel met washuis. De grote achterliggende lusttuin met vijver en oude hulstmassieven werd in de jaren 1970 opengesteld als stadspark en heringericht in 1999-2000.
ID: 86697 | Bouwkundig element
Ieperstraat 80 (Tielt)
Laatclassicistisch burgerhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van zes traveeën, half ondergrondse kelderverdieping en twee bouwlagen onder zadeldak. Gecementeerde lijstgevel voorzien van imitatiebanden en schijnvoegen.
ID: 87026 | Bouwkundig element
Jules Van Ooststraat 12 (Tielt)
Eénlagige dorpswoning, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder nieuw zadeldak. Klein voortuintje, afgesloten door ijzeren hekwerk.
ID: 87111 | Bouwkundig element
Kanegem-Dorp 10-12 (Tielt)
Twee kleine dorpscafés ten noorden van de kerk, als enige restant van de typerende 19de-eeuwse herbergen rondom de kerk en het dorpscentrum. Beide volumes vermoedelijk daterend van het begin van de 19de eeuw, op zijn minst teruggaand tot, zie volumes voor het eerst voorkomend op het primitief kadasterplan (circa 1830). In 1836 in twee woningen gesplitst. Eenlaagse verankerde baksteenbouw van respectievelijk drie en vijf traveeën onder zadeldak, getoogde openingen, vernieuwd houtwerk (laatste kwart 20ste eeuw). Nummer 10 met gecementeerde plint en houten gootlijst, nummer 12 met gepleisterde en witgeschilderde straatgevel met imitatievoegwerk en -sluitstenen, grijsgeschilderde plint, vernieuwde gootlijst.
ID: 87032 | Bouwkundig element
Kanegemstraat 105 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf met losse verharding. Begin-20ste-eeuwse hoeve met een schuurvolume dat gedeeltelijk opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Aan de noordzijde van het erf een boerenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën in donkerrode baksteen onder leien mansardedak. Bakstenen landgebouwen met behouden bakstenen stoepjes. Aan de westzijde van het erf staat een stal onder zadeldak. Ten zuiden een langwerpige schuur/stal onder overkragend zadeldak. Bewaard houtwerk, waaronder halve staldeurtjes en schuifpoort met klinket. Ten zuiden is een overdekte mestvaalt aangebouwd. Klein stalletje aan de zuidwestzijde van het erf.