9660 resultaten
ID: 87220 | Bouwkundig element
Schuiferskapelle-Dorp (Tielt)
Laatclassicistische parochiekerk, grotendeels gebouwd in 1838-1840 naar ontwerp van de Tieltse stadsarchitect Van Caneghem, in aansluiting op het classicistische koor dat is opgetrokken in 1786-1788. Gebouwd ter vervanging van een begin-18de-eeuwse kapel, op de plaats waar zich sinds 1242 in opeenvolgende bouwfasen de "Kapel van Hulswalle" bevindt. Kerk opgetrokken op een rechthoekig grondplan, met een vierzijdige westtoren. Driebeukig pseudobasilicaal schip van zes traveeën, koor met halfronde sluiting, geflankeerd door vierkante aanbouwen van sacristieën. Materiaalgebruik: volledig opgebouwd in donkerrode baksteen. Leien zadeldaken en torenspits.
ID: 86852 | Bouwkundig element
Schuiferskapelsesteenweg 4-10 (Tielt)
Eénlaagsbebouwing oorspronkelijk bestaande uit vier woningen opgetrokken volgens kadaster in 1836 met ligging in de "Speyhoek". Beplankte puntgevel en geschilderde bakstenen zijgevels onder pannen zadeldak met witgeschilderde bebording. Mijtervormige beglaasde en witgeschilderde nis waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op sokkel.
ID: 90226 | Bouwkundig element
Sint-Amandstraat 18 (Tielt)
Hoeve waarvan de gebouwen minimaal tot de eerste helft van de 19de eeuw opklimmen, zie woonhuis, haakse schuurstalvleugel en bijgebouwtje weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830).
ID: 86865 | Bouwkundig element
Sint-Janstraat 36 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis gebouwd in 1848. Hoekpand met achterliggende tuin, waarlangs hoge bakstenen tuinmuur. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder combinatie van schild- en zadeldak. Gebruik van natuursteen voor hoge plint met ingewerkte afgeronde schamppaal. Nieuw parement in rode siersteen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Geaccentueerde middentravee door deur in bewaarde natuurstenen omlijsting met entablement waarboven balkon met eenvoudige ijzeren leuning. Op rechtse muurpenant, natuurstenen gedenkplaat met gebeiteld opschrift. Natuurstenen trap. Haakse achterbouwen met onder meer oculi, getoogde staldeurtjes en nieuwe muuropeningen.
ID: 86866 | Bouwkundig element
Sint-Janstraat 37 (Tielt)
Laatclassicistisch handelshuis gebouwd samen met bijhorende "suikerdrogerij" in 1848, dit na samenvoeging en herbouwing van twee kleinere panden. Bouwheer is Vital Lamblin, ontvanger der registratie, die tevens in hetzelfde jaar het herenhuis nummer 36 laat optrekken.
ID: 86869 | Bouwkundig element
Sint-Janstraat 45-47 (Tielt)
Eenlaagsbebouwing van werkmanshuisjes, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volumes reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar Jan Patyn, bakker uit Pittem die de huizen verhuurt. Vermoedelijk ouder, zie bebouwing reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786.
ID: 86874 | Bouwkundig element
Sint-Martenstraat 11 (Tielt)
Hoeve gelegen aan de zuidoostzijde van de Sint-Pieterswegel, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande bestanddelen reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), doch wellicht ouder. Volgens kadaster laat de toenmalige eigenares, weduwe Frans Besien-Vander Espt, het woonhuis in 1906 gedeeltelijk herbouwen en een klein bijgebouw optrekken ten noordoosten van het erf.
ID: 90231 | Bouwkundig element
Slabancestraat 13 (Tielt)
Hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, met oud woonhuis en nieuwe hoevegebouwen in 1942 opgericht.
ID: 87055 | Bouwkundig element
Sterrestraat 8 (Tielt)
Dorpswoning, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, zie bestaand volume aangeduid op primitief kadasterplan (circa 1830). Eénlaagswoning in witgekalkte verankerde baksteenbouw met gecementeerde plint. Vernieuwd zadeldak in mechanische pannen, vernieuwde lijstgoot. Getoogde muuropeningen met fraaie rolluikkasten uit circa 1900. Voordeur met tweeledig bovenlicht.
ID: 87065 | Bouwkundig element
Sterrestraat 82 (Tielt)
Dorpswoning, in site opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, zie voorkomen op het primitief kadasterplan (circa 1830). Aanvankelijk één woning met achtergelegen bijgebouw, volgens kadaster in 1836 opgedeeld in twee wooneenheden.