Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9660 resultaten


ID: 87162 | Bouwkundig element

Herberg en smidse

Oosthoekstraat 29 (Tielt)
Voormalige herberg en smidse, gelegen aan noordzijde van het kruispunt met de Haantjesstraat. Aangeduid op de Atlas Buurtwegen (1846) als "Le Coq cabaret". Bakstenen boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak. Haakse achteraanbouw deels vernieuwd. Nieuwe bedrijfsgebouwen ten noorden en oosten.


ID: 90147 | Bouwkundig element

Laat-classicistisch burgerhuis

Oostrozebekestraat 30 (Tielt)
Laat-classicistisch pand minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), met als toenmalige eigenaar metser Bernard Scheer uit Meulebeke.


ID: 90148 | Bouwkundig element

Laat-classicistisch burgerhuis

Oostrozebekestraat 31 (Tielt)
Laat-classicistisch pand, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar Joseph Lefevre, kleermaker uit Meulebeke; in 1890 uitgebreid en mogelijk aangepast in opdracht van Stephania Devolder uit Meulebeke, pas in 1907 in het kadaster geregistreerd.


ID: 90162 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Diksmuidse Boterweg 34 (Tielt)
In oorsprong omwalde hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, thans met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen. Lange oprit met losse verharding naar omhaagd erf met open, witgeschilderde betonnen afsluiting met draad. Toegang via witgeschilderde pijlers met bolbekroning. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken.


ID: 87047 | Bouwkundig element

Vandeweghes kapel

Oude Gentweg (Tielt)
Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt reeds een kapel op deze plaats weergegeven. Bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje in mechanische pannen (nok haaks op straat), bekronend ijzeren kruis recent verdwenen.


ID: 90165 | Bouwkundig element

Goed te Barteloos

Oude Paanderstraat 4 (Tielt)
Historische hoeve met imposante schuur, tabaksast en nieuw woonhuis. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 worden op een beboomd perceel aan de westzijde, in de knik van de weg, twee parallelle gebouwen weergegeven, aan noord- en oostzijde omgeven door een gracht. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een bijkomend haaks volume aan de westzijde.


ID: 90179 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Paanderstraat 115 (Tielt)
Woonhuis minimaal opklimmende tot de eerste helft van de 19de eeuw, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Eénlagig woonhuis van acht traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte mechanische pannen).


ID: 90174 | Bouwkundig element

Kerk van het Onbevlekt Hart van Maria

Paanderstraat 47-49 (Tielt)
Kerk van het Onbevlekt Hart van Maria, parochiekerk van de Paanders, oorspronkelijk opgericht in 1946 als kapel bij het 19de-eeuwse klooster- en schoolcomplex, thans Kleuter en Lagere School De Paanders en parochiaal secretariaat.


ID: 90173 | Bouwkundig element

Hoeve

Paanderstraat 9 (Tielt)
Hoeve in oorsprong bestaande uit een tweewoonst met bijkomend landarbeidershuis aan de straat, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar landbouwer Ivo Claerhout uit Meulebeke.


ID: 90169 | Bouwkundig element

Calvariekruis

Pittemse Binnenweg (Tielt)
Calvariekruis weergegeven op de kaart van P. Vander Maelen (1850), voorheen meer zuidwaarts geplaatst, naar verluidt verplaatst in 1962. Geschilderde gekruisigde Christusfiguur onder zadeldakje met als baldakijn uitgewerkte en deels geajoureerde houten achtergrond. Aan de voet, klein bloemenperkje.